Archív Van megoldás a legjobb munkatársak megtartására

Van megoldás a legjobb munkatársak megtartására

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2012.03.12 13:07

Van megoldás a legjobb munkatársak megtartására

Magyarországon ma az autó- és gépipari szektorban nehéz megtartani a megfelelő munkatársakat. A gyakorlattal rendelkező szakembereket a hazai konkurencia csábítja, s a pályakezdő fiatalok, miután gyakorlatot szereznek, gyakran Nyugat-Európa felé veszik az irányt. Pedig létezik olyan korrekt megoldás, amely a munkaadó és a munkavállaló számára kiszámítható és kölcsönös előnyökkel jár.

Hirdetés

– Magyarországon a járműipari szektorban a fluktuáció jelenti az egyik legnagyobb problémát. Hogyan lehetne itthon, cégen belül tartani a tehetséges, gyakorlott szakembereket? – kérdeztük Dr. Vadász István közgazdászt, az AVIVA Zrt. vezető pénzügyi tanácsadóját.

– Az elmúlt évek gazdasági és adózási, nyugdíj- és vállalati juttatási változásai mind a magánszférában, mind a vállalkozások életében megszorításokat hoztak, és a jövedelmi viszonyok, a további kilátások romlásával jártak. A jövőbeni nyugdíjrendszer csak a befizetett járulékok terhére fogja az esedékes nyugdíjakat kifizetni, és a vállalatok jelenlegi helyzete nem tesz lehetővé olyan bérpolitikát, amivel munkavállalói nyugdíjas éveit biztosíthatná. Ez egy bizonytalan helyzethez vezetett, aminek eredménye a szakemberek fokozott nyugatra vándorlása, illetve az akár egy-két tízezer forintos fizetési előnyért az azonnali állásváltoztatás. Pedig ez a jelenség nem törvényszerű és megelőzhető.

"A termékek a cafeteria-rendszernél sokkal szélesebb körű, nagyobb értékű juttatásokat tesznek lehetővé, és a vállalat döntési joga, hogy kit, vagy kiket részesít benne."


– A cégvezetők eszközei azonban nagyon korlátozottak.


– Ez mára megváltozott. A biztosító társaságok az új körülmények között olyan termékeket dolgoztak ki, melyekkel a cégek a személyi juttatások bizonyos körét teljes egészében költségként számolhatják el. Ezek a termékek a cafeteria-rendszernél sokkal szélesebb körű, nagyobb értékű juttatásokat tesznek lehetővé, és a vállalat döntési joga, hogy kit, vagy kiket részesít benne. Lehetnek például a cég tulajdonosai, kulcsemberei, megbecsült vagy veszélyes munkakörben dolgozó alkalmazottak. Az is fontos előny, hogy a későbbi vállalati célokhoz minél olcsóbban lehessen tőkét gyűjteni, és az korlátlanul felhasználható legyen.

– A járműipari cégek többségénél a bevételek és a kiadások, az átmenetileg szabad pénzeszközök forintban és euróban keletkeznek. Jelenthet ez problémát?

– Az AVIVA számára nem. A világ legrégebbi biztosítótársaságaként 32 országban működik, és nagyon széles a termékskálája. Minden befektetési biztosításunknak van forint- és euró-alapú változata is. A gépiparban és a járműiparban is fontos lehet a hagyományos egészségbiztosítás, a kockázati életbiztosítás, illetve az egyszeri díjas vagy folyamatos díjfizetésű, befektetéshez kötött életbiztosítás. Ezek a munkavállalók humánus és anyagi megbecsülését, biztonságát és jutalmazását egyaránt lehetővé tévő termékek természetesen feltételekhez köthetők. A megállapodás kölcsönös garanciát jelent a cégnek és alkalmazottnak egyaránt: ha betartják a szabályokat, mindketten jól járnak.

– Milyen szolgáltatás jár az esetleges szerződés mellé?

– Magyarországon jelenleg ingyenes a pénzügyi tervezés, amely a szerződések megalapozottságát szolgálja. Segítségével meghatározhatjuk, hogy adott élethelyzet finanszírozására milyen terméket, mekkora megtakarítási rátát válasszunk. A tanulmány lehetővé teszi a döntés megalapozottságát, és a mindenkori élethelyzethez rugalmasan alakítható.

"Az Őrszem árfolyamfigyelő az ügyfél által megadott paraméterek szerint szükség esetén kimenti az adott alapból a befektetést, majd emelkedésnél automatikusan visszahelyezi, így optimalizálva a hozamokat."

– A cégvezetők számára fontos, hogy közvetlen és gyors hozzáférésük legyen pénzügyeikhez, és minél kisebb ráfordítással maximalizálják az elérhető profitot.

– Erre nyújt megoldást a MyAVIVA online, amely hozzáférést nyújt szerződéseikhez, figyelemmel kísérhetik befektetéseik alakulását, és azonnal módosíthatják azokat. Ha nincs idejük az olykor hektikus árfolyammozgások követésére, egy komplex rendszer áll rendelkezésükre. Az Őrszem árfolyamfigyelő az ügyfél által megadott paraméterek szerint szükség esetén kimenti az adott alapból a befektetést, majd emelkedésnél automatikusan visszahelyezi, így optimalizálva a hozamokat. Ilyen megoldás, ennyire teljes formában csak az AVIVA-nál működik!

Névjegy

Dr. Vadász István tervező közgazdász több évtizedes egyetemi tevékenységet követően több mint 12 éve az AVIVA egyik vezető pénzügyi tanácsadója. Egy évtizede tagja a biztosítási szakma legrangosabb nemzetközi szervezetének, az MDRT-nek. Több száz kiemelt ügyfél, köztük hazai közép- és nagyvállalatok, multinacionális és magyar tulajdonú cégek szerződéseit kezeli a befektetők megelégedésére. Szakmai hozzáértése, az ügyfelek megbecsülése, bizalma a biztosíték arra, hogy az általa jól ismert számos lehetőség közül egy adott vállalat tulajdonosai, vezetői, munkatársai megtalálják a legjobb megoldást.

Elérhetőség:

Dr. Vadász István
közgazdász, vezető pénzügyi tanácsadó
T: +36 70 458 6341
E: [email protected]

Kiemelt Partnereink