Archív Indium-ón-oxiddal a dérlepte szélvédők ellen

Indium-ón-oxiddal a dérlepte szélvédők ellen

MTI | 2010.09.06 10:01

Indium-ón-oxiddal a dérlepte szélvédők ellen

Olyan szélvédőbevonatot fejlesztettek ki német kutatók, amely megakadályozza a dérképződést a szélvédőkön.Találmányukat szeptember végén kívánják bemutatni a Glasstec szakkiállításon.

Hirdetés

A Frauenhofer Réteg- és Felülettechnikai Intézet kutatói által kidolgozott különleges bevonat számos tulajdonságot egyesít. Csökkenti annak valószínűségét, hogy a nedvesség egyáltalán lecsapódhasson, és lehetővé teszi a szélvédő drótok nélküli fűtését. Az üveg egyben ellenáll a karcolásnak és a korróziónak is - közölte a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de).

Mindezeket a tulajdonságokat az indium-ón-oxid nevű vegyület leheletvékony rétege eredményezi. Az átlátszó anyag mérsékli a szélvédő és a jármű belsejének hőleadását, így az üveg lassabban hűl le, aminek köszönhetően csak később - ha egyáltalán - csapódik le rajta a kondenzvíz, felülete tovább marad száraz és jégmentes. Mivel az anyag elektromos vezető, árammal fűthető drótok nélkül.

Eddig is léteztek hasonló ón-oxid rétegek, azok azonban kevésbé voltak átlátszóak, és az üveg terhelhetőségét is csökkentették. A gyártás során pedig, miközben magas hőmérsékleten formára hajlították, repedések keletkeztek rajta. Az új indium-ón-oxid réteg már nélkülözi ezeket a hátulütőket, csupán a gyártását kellett megoldani.

Az intézet kutatói Bernd Szyszka vezetésével azt az eljárást használták fel erre, amelynek lényege: a réteg atomonként kerül az üvegre, így a lerakás folyamata pontosan irányítható az éppen elérni kívánt tulajdonság szerint.

Kiemelt Partnereink