Archív Fenntartható fejlődés innovációi a Renexpón

Fenntartható fejlődés innovációi a Renexpón

autopro.hu/M.D. | 2013.04.24 10:27

Fenntartható fejlődés innovációi a Renexpón

Alternatív hajtású járművekkel és új, innovatív fejlesztésekkel találkozhatnak az érdeklődők a Renexpo Green Mobility Szalonon. Az április 25-27-én, a Syma Csarnokban rendezett esemény hangsúlyosan foglakozik a fenntartható fejlődést elősegítő innovációk témájával, a kiállítókat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) is támogatja.

Az elmúlt évek sikeres e-mobility bemutatói után az idén újra találkozhatnak az érdeklődők olyan járművekkel, amelyekben szinte az egyetlen közös vonás, hogy mind a fenntartható közlekedés jegyében készültek. A nagy autógyárak már kapható modelljei mellett számos önálló innováció is bemutatkozik. Így jelen lesz a teljesen magyar fejlesztésű Moveo nevű összecsukható elektromos hajtású robogó is, amelyet akár az autó csomagtartójából is előkaphatunk.

Moveo - akár a csomagtartóból is előkaphatjuk

A rendezvény egyik legfigyelemreméltóbb résztvevője a rövidesen hazánkban is kapható Nissan Leaf elektromos autó. Az elektromos autózás számunkra még kuriózum, de a Leaf már ennél is többet tud, hiszen egy energiacserélő, tároló és hasznosító rendszerként is működik. A japán mérnökök úgy tervezték meg az autót, hogy a lakás energiahálózatának aktív résztvevője lehet. Azaz egy mosógép nagyságú rendszer letelepítésével elérhetjük, hogy az autó éppen fölösleges tárolókapacitását felhasználva tévézhetünk, világíthatunk, és mikor nyugovóra térünk, az autó olcsó éjszakai árammal tölti fel magát. Ezzel egy olyan gazdaságos, hatékony és környezetbarát autó áll majd a rendelkezésünkre, ami már nem csak a helyváltoztatás eszközeként lehet az életünk része.

A kiállítási részvételhez az NFM és a NIH forrásaiból idén pályázhattak támogatásra azok a hazai fejlesztők, feltalálók, gyártók, akik munkájuk innovációs tartalmával, színvonalával méltóak a bemutatkozásra, de önerőből erre nem lenne lehetőségük. Így az NFM/NIH Innovációs Standon bemutatják azt a hazai fejlesztésű gépkocsi-akkumulátor gyorstöltő berendezés is, amely a feltaláló szerint vetekszik a legjobb nyugati fejlesztésekkel. Ugyanitt mind a szakmai, mind a felhasználói közönség találkozhat bioüzemanyag-gyártókkal, háztartási méretű kis szélerőművek készítőivel, mini-vizierőművel és más, kapcsolódó fejlesztők, gyártók termékeivel is.

A kiállítás nyitott a nagyközönség felé is, különösen a szombati nap, április 27-e hagyományosan ingyenes belépéssel, érdekes interaktív játékokkal még a családok, gyermekek érdeklődésére is számot tart.

Kiemelt Partnereink