Archív Drága lesz az elektromos Chevrolet Volt

Drága lesz az elektromos Chevrolet Volt

autopro-összeállítás | 2010.08.04 09:51

Drága lesz az elektromos Chevrolet Volt

A General Motors elektromos autója, a Chevrolet Volt 40 ezer dolláros – 31 ezer eurós – listaáron kerül az amerikai piacra. A kocsi európai verziója az Opel Ampera.

Hirdetés
Formás autó lett a Volt.
Formás autó lett a Volt.

A Volt az év végén, az Ampera rá egy esztendőre kerül a szalonokba. A 40 ezer dolláros ár a prémiumkategóriába helyezi a Chevrolet Voltot az amerikai, a VW Touareg, az Audi TT, illetve a BMW 3-as szériájának magasan felszerelt modelljeinek szintjére. A prémium kategóriás Cadillac márkából három változatot is lehet 40 ezer dollár alatt kapni. A Volt vásárlásához azonban állami támogatás vehető igénybe 7500 dolláros adójóváírás formájában. Emellett további helyi szintű kedvezményt is kaphatnak területi illetékesség szerint. Bizonyos államokban pedig a kihasznált utasterű járműveknek fenntartott forgalmi sávokat – High-Occupancy Vehicle HOV lane – is használhatják.

A Volt nem benzin-elektromos hibrid hajtáslánccal, hanem tisztán elektromos hajtással rendelkezik. A beépített benzinmotor kizárólag az akkumulátorok töltését szolgálja. A GM ezért a benzinmotort „hatótáv növelő aggregátnak” nevezi. A Chevrolet Volt tehát egy kiterjesztett hatótávú villanyautó; mindig, mindenféle sebességnél elektromos hajtással halad. Maximum 60 kilométer megtehet tisztán elektromos üzemmódban is, benzin felhasználása és kipufogás nélkül, a 16 kWh kapacitású lítiumion-akkumulátorban tárolt energiával. Ha lemerülőben van az „aksi”, automatikusan beindul a motor-generátor egység, és teli tankkal további 500 kilométert lehet megtenni.

Az akkumulátor.

Alapárért jár a hétcolos, érintőképernyős navigátor, és az energiatakarékos Bose prémium-audiorendszer. A Volt az első GM-jármű Amerikában, amely ötéves OnStar Directions and Connections szolgáltatást kínál, benne önműködő baleseti reagálással (Automatic Crash Response), lopott jármű felderítéssel és navigátorral. A Chevrolet nemrég azt is bejelentette, hogy az amerikai vevők nyolc évre, illetve 160 ezer kilométerre kiterjedő garanciát kapnak a Volt akkumulátorára.

A kocsiból az első teljes évben, 2011-ben 10 ezer darabot, 2012-ben pedig 30 ezer darabot készül gyártani a General Motors. A kiválasztott márkakereskedések már meg is kezdték a rendelések felvételét az autóra,

A témához szorosan kötődik egy másik hír, miszerint az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama meglátogatta Michigan államban a Compact Power akkumulátorgyárat, amelynek LG Chem leányvállalata állítja elő a Chevrolet Voltot. Ennek kapcsán megtekintette a járművet és bele is ült.

Obama már ült a Chevrolet Voltban.
Obama már ült a Chevrolet Voltban.

Kiemelt Partnereink