Trend Nagy az érdeklődés az európai gyártóknál az additív gyártás iránt

Nagy az érdeklődés az európai gyártóknál az additív gyártás iránt

Panker Gergő | 2015.07.16 08:09

Nagy az érdeklődés az európai gyártóknál az additív gyártás iránt

A gépipart, politikai szerveket, valamint szakértőket tömörítő európai érdekképviseleti szervezet szerint az additív gyártásnak jelentős ipari szerepe lehet egy versenyképes és fenntartható gazdaság megteremtésében.

Hirdetés

A CECIMO, a gépgyártással foglalkozó európai cégek érdekképviselete jelentős lépéseket tett afelé, hogy az additív gyártás nagyobb szerepet kapjon a szervezetben tömörülő vállalatok körében. A szervezet az elmúlt héten Brüsszelben tartott konferenciát, ahol ipari, oktatási és politikai szereplőkkel, valamint szakértőkkel vizsgálta az európai additív gyártás „teljes körű, gyors, valamint költséghatékony“ térnyerésének lehetőségeit, miközben az „a legnagyobb értéket teremti a társadalom számára“.

Ez a turbinákban használt gázkeverőkhöz készült platform a 3T RPD additív gyártással foglalkozó üzemében készült az angliai newburyben. Az űripar elsőként kezdte alkalmazni az additív gyártást, az európai iparági szereplők célja pedig, hogy a technológia más szegmensekben is elterjedjen

Az utóbbi, bár elsőre meghatározhatatlan tűnik, összhangban van a CECIMO azon céljával, hogy fenntarthatóvá tegye az Európai Unióban alkalmazott gyártástechnológiák növekedését és fejlődését, főként, mivel az EU iparágai az utóbbi időben csökkentették a tőkebefektetéseik mértékét.

A CECIMO 15 nemzetet tömörít az Európai Unión belül és több mint 1500 vállalatot képvisel. A szervezet szerint partnerei az EU-n belüli gépgyártás 97 százalékáért felelnek, a globális gépipar teljes kapacitásának pedig 33 százalékát teszi ki.

Az „additív“ gyártás egy sor olyan technológiát foglal magába, amely során közvetlenül CAD-rajzokból készítenek alkatrészeket 3D nyomtatás, lézer szinterezés, illetve ehhez hasonló folyamatok segítségével. E technológiák különböznek a hagyományos forgácsolási, illetve esztergálási műveletektől, amellyel a CECIMO által képviselt vállalatok többsége foglalkozik, ám mégis ugyanazon ipari szegmensek kiszolgálása a céljuk, mint a szerszámgépek és az ahhoz tartozó technológiák felvásárlóinak.

A konferencián részt vevő ipari és kutatással foglalkozó szereplők amellett érveltek, hogy az EU-nak továbbra is támogatnia kell az additív gyártással kapcsolatos kutatás-fejlesztési programokat annak érdekében, hogy átléphessék a jelenlegi technikai korlátokat és elősegítsék a sorozatgyártást. Az érdekeltségek egyértelműen egyetértenek abban, hogy az EU-nak létre kell hoznia és el kell fogadnia egy „európai stratégiát az additív gyártásért“, hogy összehangolja a „különböző tagállamokban található, egymást kiegészítő lehetőségeket, valamint forrásokat“. Általános egyetértés jellemezte a konferenciát azon a téren is, hogy egy ilyen stratégiának túl kell lépnie a kutatások pénzelésén és létre kell hoznia egy széleskörű, ipari szintű programot, amelybe beletartozik a szabványosítás, a finanszírozás biztosítása, illetve más, kevésbé konkrétan megfogalmazott társadalmi érdekek érvényesítése.

Az utóbbiba beletarozik a minőség és anyagok szabványosítása, valamint az arra való törekvés, hogy az additív gyártás közvetlen hatással legyen az EU gyártóiparának beszállítói láncára.

A CECIMO konferencián elhangzottak összefoglalójában kiemelték: „A konferencián bebizonyosodott, hogy az additív gyártás számos perspektívát kínál a technológia, a piac, valamint a gazdasági fejlődés, illetve a fenntarthatóság terén“.

Jean Camille Uring, a CECIMO elnöke a tőkebefektetésekkel kapcsolatban elmondta: – Az additív gyártás kielégítheti Európa éhségét az innovációra, valamint növelheti az ipari termelés hozzáadott értékét. Az additív gyártás viszonylag új technológiának számít, és a teljes potenciál kihasználásához további fejlesztésekre van szükség. Európának gyorsan kell cselekednie, hogy a globális versenyben az additív gyártás mainstream technológiává váljon, amely számos ágazatot kiszolgál.

A konferencia politikai mondanivalója egyértelmű volt. Reinhard Bütikofer, az Európai Parlament képviselője elmondta: – Európának nagy szüksége van egy új gazdasági dinamikára. Az additív gyártás nagy innovációs lehetőségek rejt magában. Fellendítheti a versenyképességet, valamint ezzel együtt jelentős előrelépést tehetünk az energiahatékonyság és az anyagfelhasználás területén.

Olyan politikára van szükség az EU-n belül, amely nem fél az új technológiáktól, illetve bátran felkarolja a versenyképességet és fenntarthatóságot elősegítő ipari trendeket – tette hozzá Bütikofer.

Az EP képviselője kiemelte: az additív gyártással kapcsolatos EU-s politikai irányelveknek megoldást kell nyújtaniuk a K+F terén adódó kihívásokra, valamint finanszírozási lehetőségeket kell biztosítania a kis- és középvállalatok, illetve a szabványosítás és a megfelelő szakképesítés számára.

Via American Machinist

Kiemelt Partnereink