Elemzések Fejfájással tekintünk a jövőbe - ez volt a 10. hét

Fejfájással tekintünk a jövőbe - ez volt a 10. hét

autopro.hu | 2016.03.16 06:42

Fejfájással tekintünk a jövőbe - ez volt a 10. hét

Nehéz év elé néz a hazai járműipar, legalábbis Szijjártó Péter szerint. Egyre kevésbé odázható el az ágazati érzékelhető béremelés, visszaesett a járműipar termelése. Azért néhány értékes díj is gazdára talált.

Hirdetés

Gyártók

Nem kezdhetjük úgy a tizedik, 10 naposra nyúlt visszatekintésünket, hogy ne emlékeznénk meg a múlt hétfőn 100. születésnapját ünneplő ötödik, "láthatatlan" hazai autógyártóról. A BMW riválishoz méltó köszöntést kapott a Mercedes-Benztől, közben saját jövőautójuk révén véleményt formáltak a holnap közlekedéséről.

Ha már Mercedes: leteszteltük a lehengerlő GLE modellt, meg is írtuk tapasztalatainkat.

És még mindig ugyanaz a gyártó, akiket Szlovákiával hoztak hírbe, némi meglepetést okozva.

Magyar elektromos buszt ünnepel a világ. Nemzetközi innovációs díjat kapott a hazai fejlesztésű Modulo, ennek örömére a saját kerekein tette meg - a történelem első elektromos buszaként - a francia és a magyar főváros közti utat.

Az Audi Hungaria Kutatási Projektek Napját tartotta Győrben, amelyről ebben a cikkben számoltunk be. A négykarikások magyar vállalata jótékonykodásban is jeleskedik.

Beszállítók

Ellátogattunk az Eckerle hazai gyáraiba – jogos a többes szám, hiszen három üzemet tekintettünk meg, fényképezőgéppel a kezünkben.

A Knorr-Bremse sok társához hasonló egyre kratívabban igyekszik megszólítani leendő munkatársait. Például így.

Új műszaki ügyvezető került a Bosch hazai menedzsmentjébe: Paul Klinzing az egri és maklári gyárak tevékenységéért felel.

A Boschra is hullott a heti díjesőből: a magyaroszági vállalatcsoport első embere, Javier González Pareja a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Szolgáltatók

Idén is Járműipari Konferenciára hívta az iparág képviselőit a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). A bizakodó hangvételű vezérelőadások sorai között olvasva nyilvánvalónak tűnik, hogy egyre nagyobb gondot jelent a munkaerő hiánya. Galériával fűszerezett bőséges helyszíni tudosításunk itt olvasható.

Megkezdődik az Irinyi Terv részét képező Ipar 4.0 program kidolgozása, ezzel a kormány felkészül a "digitális átállásra".

A Karzol-Trans Kft. 1,6 milliárd forintos új ecseri beruházásának alapkőletételén kiderült: 110 új állást teremt és 100 új kamiont vesz a cég.

Techtogether, képzés

Ha az ipar találkozhat az oktatással, olyan évtizedes berögződéseket is le tud győzni, mint azt, hogy a hengerfejöntés pont olyan nehéz és fáradtságos munka, mint amilyen a robotizáció előtt volt. Erre is fény derült a Techtogether Junior Zalaegerszeg rendezvényen.

A tavasz kezdetén négy elismerést osztott ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) a szakképzéssel foglalkozó szervezetek között. Három kategóriában győri szervezet kapott kitüntetést, a Kisalföld mellett Baranya megyeszékhelyének is jutott egy díj.

Gazdaság

Visszaesett a magyar járműgyártás teljesítménye: a korábbi hónapok lendületes növekedése után januárban 3,5 százalékkal csökkent az iparág termelése.

Ráadásul a KSH első jelentése szerint 0,2 százalékkal elmarad a januári ipari termelés volumene az egy évvel korábbitól, elemzők szerint azonban nincs ok aggodalomra. Legyen igazuk!

Bár a helyzet javult, a nők Európa-szerte még 2014-ben is átlagosan 16,1 százalékkal kevesebbet kerestek a férfiaknál, az ezt megelőző évhez képest a legnagyobb javulás Magyarországon mutatkozott - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) jelentéséből.

A munkaadók 16 százaléka tervezi újabb dolgozók felvételét 2016 második negyedévében. A szakemberhiány mérséklésére a fizetések emelése jó eszköz lenne, a kérdés már csak az, hogy a lépés meddig várat magára.

Kiemelt Partnereink