Trend Vizsgálat célkeresztjében az önvezető autós cég

Vizsgálat célkeresztjében az önvezető autós cég

autopro.hu/V.M. | 2022.07.22 10:20

Vizsgálat célkeresztjében az önvezető autós cég

Fotó: Cruise

A General Motors által támogatott Cruise önvezető autókat fejlesztő startup a saját igazgatósága és a hatóságok figyelmébe került, miután kettő incidens során is megkérdőjeleződött a közutakon futó járműveinek biztonságossága.

Hirdetés

A Cruise június elején az Egyesült Államokban elsőként kapott engedélyt arra, hogy a vezető nélküli önvezető járműveivel végzett fuvarokért díjat számítson fel. Rögtön a következő napon a cég egyik autója és egy Toyota Prius-szal ütközött össze, kettő személy megsérülését okozva, a hónap végén pedig egy tucatnyi autója torlaszolt el egy kereszteződést műszaki hiba miatt.

Az utóbbi eset óta a vállalat működését a San Francisco-i Városi Közlekedési Hatóság vizsgálja, továbbá, bennfentes források szerint, a GM vezetőit is magába foglaló igazgatóság egyes tagjai is többet szeretnének tudni a történtekről.

Lehet, hogy lassítani kellene

Bár súlyos sérülés nem történt, az incidensek mégis rávilágítanak az önvezető technológia korlátjaira. Ezek szinte egybe estek azzal, hogy a Cruise San Francisco egy részén este 10 és reggel hat óra között elkezdett díjat felszámítani az önvezető járműveivel nyújtott taxiszolgáltatásért. Hasonló sémát kívánt bevezetni rövid időn belül a város többi részén és más városokban, a The Detroit News által idézett források szerint azonban egyes vezetők a történtek fényében megkérdőjelezik, hogy itt van-e az ideje a terjeszkedésnek.

Aaron McLear, a Crusie szóvivője mindazonáltal elmondta, hogy nem kívánnak változtatni a növekedési terveiken, hacsak Kalifornia állam nem halasztja el az engedélyeztetéseket.

A Guidehouse Insights piackutató elemzője, Sam Abuelsamid szerint azonban egy szünetre lehet szükség a kereskedelmi jellegű önvezető autós szolgáltatások indításában. Hozzátette, hogy az önvezető járműveknek az adott városban mindenhol és minden napszakban képesnek kell lennie működni, mielőtt egy másik településen bevezetésüket lehetne tervezni.

Két incidens kellemetlen következményekkel

Az első, ütközéses eset alkalmával az egyik utast szállító vezető nélküli Cruise egy Toyota Prius-szal ütközött. Az önvezető autó megállt, miközben balra kanyarodott egy kereszteződésben. Ekkor bele ütközött a Prius, ami a sebességhatárt jócskán túllépve 64 kilométer/órával ment át egyenesen a kereszteződésen, méghozzá a jobbra kanyarodó sávban. A rendőrségi jelentés szerint mindkettő autó utasa könnyebb sérülést szenvedett, az azonban nem derül ki belőle, hogy a Cruise járműve miért állt meg.

A Cruise autóinak feltorlódása június 28-án történt, kevesebb mint egy héttel azután, hogy a Cruise díjat kezdett felszámolni utasainak. A korábban az autopro.hu által is megírt eset mögött kettő ok húzódott meg. Először hibát észleltek az autók és a működésüket a távolból felügyelő személyzet közötti kapcsolatban, amiért azokat visszarendelték. Másodszor, mindegyik ugyanazon az útvonalon próbált meg visszatérni, a problémás kereszteződésnél azonban megszakadt a kapcsolat, amiért a járművek megálltak. A Cruise dolgozóinak mintegy két órájába telt a helyszínre érkezni, és kézzel elvezetni a megbénult önvezető autókat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink