Trend Véget vet a benzines autók korszakának Kalifornia

Véget vet a benzines autók korszakának Kalifornia

autopro.hu/V.M. | 2022.08.26 12:19

Véget vet a benzines autók korszakának Kalifornia

Fotó: Pexels

Kalifornia államban megszavazták azt a javaslatot, mely szerint 2035-től kizárólag tisztán elektromos és plug-in hibrid új autókat lehet majd forgalomba helyezni.

Hirdetés

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom még 2020-ban ismertette a tervet miszerint 2035-től a hagyományos hajtású személyautók értékesítésének véget vetnének. Most az állami levegőminőségi szabályozásokkal foglalkozó hatóság megszavazta a tervezetet, ami 2026-tól kezdődően a zéró kibocsátású autók eladásokon belüli arányának fokozatos emelkedését követeli meg.

Az állam szerint a szabályozás 2037-re negyedével fogja csökkenteni a szmogot okozó, autókból és kistehergépkocsikból származó emissziót. 2026-ra az évente értékesített új autók 35 százalékának kell plug-in hibridnek vagy tisztán elektromosnak lennie, majd 2030-ra ez az arány 68, 2035-re pedig 100 százalékra fog nőni – akkorra egy gyártó eladásainak ötödét tehetik majd ki plug-in hibridek.

Ugyancsak az eddigi számítások szerint, 2035-re összesen 9,5 millióval kevesebb benzines autót fognak eladni a szabályozásnak köszönhetően.

Sokan követik Kaliforniát

A nyugati parti állam szigorúbb szabályozást alkalmaz, mint amilyen a szövetségi, ami egyelőre csak 2026-ig terjed, és nem követeli meg kibocsátásmentes autók értékesítését.

Kalifornia megközelítése már számos követőre talált. Eddig tizenhét amerikai állam döntötte el, hogy átveszi Kalifornia kibocsátási előírásait, tizenöt pedig a most megszavazott, emissziómentes járművek arányára vonatkozó előírást is támogatja.

Mindazonáltal ahhoz, hogy az utóbbi szabályozás életbe léphessen, még a Biden-adminisztrációnak is jóváhagyását kell adnia - írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink