Trend V2X technológiával óvná az iskolásokat az Audi

V2X technológiával óvná az iskolásokat az Audi

autopro.hu/V.M. | 2022.04.26 08:21

V2X technológiával óvná az iskolásokat az Audi

Fotó: Audi Newsroom

Az Audi a haszonjárműveket gyártó Navistarral összefogva olyan jármű-környezet kommunikáción (V2X) alapuló megoldásokat fog fejleszteni és demonstrálni, amik javíthatják az iskolások és a sürgősségi szolgálatok dolgozóinak biztonságát.

Hirdetés

A Volkswagen Csoporthoz tartozó kettő vállalat, együttműködve partnereikkel, többek között az okos infrastrukturális megoldásokat szállító Applied Informationnel, az első teszteket a tervek szerint még a nyáron megkezdi az Egyesült Államokban.

Statisztikák szerint a megállt iskolabuszok mellett – a szabályokat megszegve – elhaladó gépkocsik komoly veszélyt jelentenek a fel- és leszállni igyekvő gyerekekre. Az iskolai övezetekben évente mintegy 25 ezren sebesülnek meg, illetve százan halnak meg az Egyesült Államokban. A Navistar és az Audi szerint a C-V2X, vagyis cellás kommunikációs hálózaton alapuló V2X technológiával ezen balesetek egy része megelőzhető lehet.

A koncepció szerint a buszvezető vizuális is hangalapú figyelmeztetést kaphat, amennyiben egy közeledő autó lehet, hogy nem fog tudni idejében megállni. Így a buszvezető megállíthatja a fel- és leszállást, addig, amíg a veszélyhelyzet el nem múlik. A V2X továbbá az autóvezetők figyelmét is felhívná arra, hogy az előttük lévő busz megállt, ezzel még inkább csökkentve a balesetek valószínűségét.

Pontosabb és gyorsabb helyzetfelmérés

Az Audi és a Navistar ezenkívül a sürgősségi szolgálatok munkatársaira is gondol. Csak az USA-ban évente száz tűzoltó hal meg közlekedési balesetek következtében, ezt a számot egy teljesen új megoldással csökkentenék.

A megoldással az Audi személyautók figyelmeztethetik vezetőjüket a megkülönböztető jelzést használó járműről, illetve annak érkezési irányáról. Ez nem csupán a balesetek kockázatát mérsékli, de több időt is ad a vezetőnek, hogy helyet biztosítson az akár még nem is látható távolságban lévő, megkülönböztető jelzést használó járműnek, ezzel segítve annak gyorsabb célba érését.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink