Trend Újrahasznosítható járművet épített a Shell

Újrahasznosítható járművet épített a Shell

autopro.hu/G.I. | 2016.04.22 10:13

Újrahasznosítható járművet épített a Shell

2,64 literes fogyasztás, könnyű karosszéria és persze fejlett kenőanyagok: ez a receptje a háromszemélyes közlekedési eszköznek, aminek még a gyártása is kimagaslóan energiahatékony.

Hirdetés

Városi koncepciójárművet mutatott be április 22-én a Shell, aminek szériagyártásban való megjelenése jelentősen hozzájárulhatna a nyersanyag-felhasználás csökkentéséhez a közúti közlekedésben. A háromszemélyes guruló tanulmányban minden az energiahatékonyságról szól: ennek rendelték alá a jármű szerkezetét, a motor kialakítását, valamint a kenőanyagokat.

A független tesztelés és az életciklus-elemzés alapján a Shell koncepciója 34 százalékkal kevesebb elsődleges energiát használ az egész életciklus során, mint egy átlagos nagy-britanniai városi autó. A jármű megépítéséhez és működéséhez – egy átlagos, kisméretű családi autóval összehasonlítva – fele annyi összenergia szükséges, egy átlagos brit sportautóhoz viszonyítva pedig 69 százalékkal kevesebb.

A jármű erőforrása háromtengelyes benzines motor, amelyben számos belső alkatrészt újraterveztek, optimalizáltak, csökkentve a súrlódást

Az autó üzemanyag-fogyasztását számos járműtesztelési eljárással vizsgálták, mind álló helyzetben, mind városi vezetési módban. A mintavételes tesztelések során 2,64 liter/100 kilométeres fogyasztást sikerült elérni 70 kilométeres óránkénti sebességgel. Ez kilométerenként 4,67 grammos javulást jelent a szén-dioxid értéket illetően az úgynevezett "új európai menetciklushoz" (New European Driving Cycle - NEDC) képest a legfejlettebb kenőanyagok használatának köszönhetően, és 5 százalékos fejlődést az üzemanyag-hatékonyságban a Nagy-Britanniában elérhető sztenderd kenőanyagokhoz képest.

Az iStream platform alapján készült Shell koncepcióautó radikálisan átalakítja ahogyan az autókat tervezik, fejlesztik és gyártják. Az autó számos elemét 3D nyomtatással állították elő, hogy felgyorsítsák a prototípus megépítését. Emellett az autó váza újrahasznosított szénszálas anyagból épült, ami az átlagos acélból készült jármű előállítási költségének negyedéből fedezhető, és amelynek köszönhetően szinte az egész autó újrahasznosítható az életciklus végén. Az autóval használhatjuk a kifejezetten erre az autóra módosított Shell Drive applikációt az okostelefonunkon. Az app segítségével grafikus megjelenítéssel, valós időben kaphatunk visszajelzést arról, hogy a vezetés hogyan befolyásolja az üzemanyag-felhasználást.

Kiemelt Partnereink