Trend Újabb projekt indul önvezető autók tesztelésére Nagy-Britanniában

Újabb projekt indul önvezető autók tesztelésére Nagy-Britanniában

autopro.hu/V.M. | 2020.11.02 09:21

Újabb projekt indul önvezető autók tesztelésére Nagy-Britanniában

Fotó: Oxbotica

Hamarosan önvezető Ford Modeók fognak megjelenni Oxford és kettő másik brit város utcáin. A brit kormány által támogatott Endeavour Projekt keretében összesen hat autó fogja éjjeli, valamint nappali viszonyok között az utakat járni.

Hirdetés

Az autonóm technológiákat fejlesztő Oxbotica és partnervállalatai által átépített Mondeók kamerákat, radarokat, illetve lidar szenzorokat is használnak a navigáláshoz. A hat Ford persze nem rendelkezik teljes önvezetési képességgel, csak négyes szintűvel, ami azt jelenti, hogy még nem képesek miden közlekedési szituációt önállóan kezelni.

Az Oxfordban lévő autók a város szélén lévő Oxford Parkway vasútállomás és a város főpályaudvara közötti úton fognak mozogni, minden fordulóval mintegy 14,4 kilométert téve meg.

Jól jön a virtuális tesztelés

Az Oxbotika már egy ideje virtuálisan teszteli a járművek önvezető rendszerét. A cég deepfake technológiát használva alkot valósághű virtuális környezetet, kiváló lehetőséggel szolgálva a kamerák akadály-felismerési képességének fejlesztésére. A megoldás ugyanakkor nem alkalmas a radarok vagy a lidar szenzorok működésének optimalizálására, és itt jön képbe a valós körülmények közötti tesztelés.

Paul Newman, az Oxbotica társalapítója és műszaki vezetője elmondta, hogy a deepfake használata felgyorsítja az önvezetési technológia implementációját, legyen szó akármilyen járművekről és környezetről.

Newman tovább közölte, hogy a megtett kilométerek száma a biztonság mércéjévé vált az autonóm járművek tesztelésében, annak ellenére, hogy nem garantálható, hogy minden lehetséges szituáció felmerül az utakon. A deepfake-kel viszont számtalan eshetőséget szimulálhatnak, végső soron biztonságosabbá téve a valós teszteket – számolt be az Autoweek.

A 2021 őszéig, tehát egy éven át tartó tesztek során az Oxbotika és partnerei további adatokat fognak gyűjteni. Ahogy pedig arról mi is beszámoltunk, az Endeavour Projekt nem az egyetlen, autonóm járművek fejlesztését célzó program Nagy-Britanniában. Nemrég például a Nissan részvételével indult egy új tesztsorozat.

Kiemelt Partnereink