Trend Újabb hidrogénhajtású autót készített a Toyota

Újabb hidrogénhajtású autót készített a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2022.12.10 12:23

Újabb hidrogénhajtású autót készített a Toyota

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A hidrogénen alapuló hajtástechnológiák mellett elkötelezett Toyota mérnökei elkészítették a Corolla Cross hidrogénüzemű belső égésű motorral működő prototípusát, ami mindenképpen egy fontos lépés afelé, hogy később a vállalat hasonló hajtással rendelkező járműveket gyárthasson.

Hirdetés

A Toyota a prototípusról szóló sajtóközleményében megerősítette, hogy tartja magát azon stratégiájához, mely szerint többféle kibocsátáscsökkentést lehetővé tevő technológiát is kínál vásárlóinak.

„A Toyotának továbbá meggyőződése, hogy még korai lenne egyetlen nulla kibocsátású megoldásra fókuszálni, és ezért jelenleg hidrogén üzemanyagcellás és hidrogén belső égésű motoros technológiát is fejleszt az akkumulátoros elektromos mellett” – áll a vállalat közleményében.

Sikerek a versenypályán

A Toyota jelenleg a motorsportban teszteli a hidrogénes belső égésű motoros meghajtást. Japánban a Super Taikyu versenysorozatban a hidrogénhajtású GR Corolla H2-vel vett részt, míg augusztusban a GR Yaris H2 Belgiumban a WRC versenysorozatban bizonyított.

A vállalat szerint a rendszeres és intenzív motorsport szereplés segítette a fejlesztés felgyorsítását. Egy Super Taikyu szezon alatt a hidrogénes belső égésű motor teljesítményét 24 százalékkal, nyomatékát pedig 33 százalékkal sikerült fokozni. Ezzel a motor teljesítményadatait egy benzinesével egyező szintre sikerült emelni.

Ezenfelül az egy töltéssel megtehető távolságot 30 százalékkal sikerült növelni, a töltési időt pedig körülbelül öt percről másfélre szorították le.

Nagy potenciál

A versenyek során nyert tapasztalatok és előrehaladás lehetővé tette a Corolla Cross H2 Concept elkészítését. A járművet a Gr Corolla 1,6 literes, háromhengeres erőforrásával, illetve a motorsportban is használt hidrogénes befecskendezéssel látták el. A hidrogéntárolási technológiát a Toyota Mirai-ból emelték át. Az öt utas szállítására képes prototípus valós körülmények közötti tesztjei már zajlanak, és Japán északi részén hamarosan a téli körülmények közötti tesztek is elkezdődnek.

A Toyota szerint a már meglévő technológia használata, illetve további befektetések által a hidrogén égésén alapuló hajtás egy széleskörben elterjedt kibocsátáscsökkentési megoldást nyújthat.

A vállalat saját állítása szerint jelenleg a hidrogénes motorok kereskedelmi forgalomba bocsátásáig vezető út 40 százalékánál tart, és nem biztos, hogy a technológia végül sorozatban gyártott autókban is meg fog jelenni, azonban „a motorsportban kétségtelenül nagy lehetőségeket tartogat.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink