Trend Új szintre emelné az önvezetést a Volvo

Új szintre emelné az önvezetést a Volvo

autopro.hu/V.M. | 2022.01.07 06:22

Új szintre emelné az önvezetést a Volvo

Fotó: Volvo Cars Global Media Newsroom

A svéd Volvo Cars egy bizonyos körülmények között vezetői felügyeletet nem igénylő önvezető funkció, a Ride Pilot elérhetővé tételét tervezi kaliforniai vásárlói számára.

Hirdetés

A tesztek lezárulta után Ride Pilot a Volvo idén bemutatásra kerülő csúcsmodelljén, az XC90 SUV tisztán elektromos utódján lesz elérhető előfizetéses formában. A rendszer autópályákon fogja lehetővé tenni a vezető számára, hogy teljes mértékben átadja az irányítást, és a vezetés helyett más tevékenységekkel foglalkozzon.

„Büszkén jelentjük be, hogy az első, ténylegesen felügyelet nélküli autonóm vezetési funkciónk amerikai piac számára elérhetővé tételére készülünk. Célunk, hogy az autonóm vezetés terén új mércét állítsunk az iparágban” – fogalmazott Mats Moberg, a Volvo kutatás-fejlesztési vezetője.

A Ride Pilot számára lidar szenzorok, öt radar, nyolc kamera és tizenhat ultrahangos távolságérzékelő fog adatokkal szolgálni. Az érzékelőrendszer már a forgalmazás kezdetekor a Volvo következő elektromos SUV-jának részét fogja képezni, a Ride Pilot azonban csak a tesztek lezárulta után fog elérhetővé válni.

Nyáron kezdődnek a tesztek

A Ride Pilotot várhatóan az év közepétől kezdik el tesztelni Kaliforniában, ahol a szabályozás, a forgalmi jelleg és az időjárási viszonyok is megfelelő körülményeket nyújtanak az önvezetéshez. A sikeres tesztek után a rendszer először itt lesz elérhető, de a későbbiekben a Volvo más piacokon is kínálni tervezi.

A Volvo közleményében nem szerepel, hogy a Ride Pilot nemzetközi besorolás szerint milyen szintű önvezető képességgel rendelkezik, ám az eddigi információk alapján leginkább hármas szintűként írható le, ami korlátozott körülmények között teszi lehetővé a vezető számára, hogy az irányítást teljes mértékben a járműre bízza.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink