Trend Új szintre emelik a napelemek autós használatát

Új szintre emelik a napelemek autós használatát

autopro.hu/P.B. | 2023.08.29 14:18

Új szintre emelik a napelemek autós használatát

A kép illusztráció. | Fotó: Ford Mynewsdesk

Bár alapvetően a járművek teteje számít a legkönnyebben használható felületnek napenergia előállítása szempontjából, a Fraunhofer ISE kutatói egy lépéssel tovább mentek. Két közfinanszírozott kutatási projekt részeként napelemeket integráltak egy autó szabványos motorháztetőjébe.

Hirdetés

A napelemes motorháztető, amely hamarosan bemutatásra kerül az IAA Mobility kiállításon, 115 watt névleges teljesítményű, PERC technológiás cella. A PERC technológia lényege, hogy a napelemes cella (általában monokristályos cella) hátlapjára egy speciális vezetőréteget visznek fel, ami segít a cellán csupán áthaladó, és nem elnyelődő fény egy részét visszatükrözni.

„A technológiát járművek fémtetőire is lehetne alkalmazni, amelyeknek az lenne az előnye, hogy sokkal könnyebbek, mint az üvegből készült fotovoltaikus tetők” – magyarázta Dr. Harry Wirth, a Fraunhofer ISE energiamegoldásokért felelős vezetője. A kutatóintézet „MorphoColor” technológiájával kombinálva a napelemes felület akár az autó színéhez is igazítható – a most bemutatott egység szürke.

„A napelemeket egy Németországban gyakran értékesített modell motorháztetőjére helyeztük, összekapcsoltuk és fóliával lamináltuk” – tette hozzá Dr. Martin Heinrich, a Fraunhofer ISE fotovoltaikus mobilitási koordinátora.

A Fraunhofer ISE intézet 2021 októberében egy hasonló technológiával kísérletezett: egy 18 tonnás elektromos teherautót szereltek fel fotovoltaikus panelekkel, amelynek célja a teherautó energiaszükségletének 5-10 százalékának biztosítása volt. A projekt egy évvel korábban, 2020 áprilisában indult. A projekt technológiai alapjait azonban még korábban kidolgozták, ahogy azt a Fraunhofer ISE 2019-ben bejelentette – jegyzi meg az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink