Trend Új projekt teheti biztonságosabbá az akkukat

Új projekt teheti biztonságosabbá az akkukat

autopro.hu/V.M. | 2024.01.27 12:19

Új projekt teheti biztonságosabbá az akkukat

Fotó: Kautex Textron

Egy háromtagú konzorciumi együttműködés olyan eredménnyel szolgálhat, ami a jövőben biztonságosabb akkumulátorházak, azáltal pedig biztonságosabb elektromos autók tervezését teheti lehetővé. Ehhez a kulcs a virtuális szimulációban rejlhet.

Hirdetés

A projektben a kínai Farasis Energy akkumulátorgyártó, a német Kautex Textron autóipari beszállító és a német Fraunhofer Institute for High-Speed Dynamics (Fraunhofer Nagy Sebesség Dinamikai Intézet) vesz részt.

A Farasis által vezetett projekt során olyan szimulációs modellt kívánnak megalkotni, amivel a különböző akkumulátordizájnokban virtuálisan szimulálható az egyes cellák láncreakciószerű túlmelegedéseként leírható termikus megfutás jelenségének tovaterjedése az akkumulátoron belül.

A 2023 júliusában elindított projekt a „biztonságos és fenntartható műanyag akkumulátorházak” (SiKuBa) nevet viseli, sikeréhez 2,6 millió euróval járul hozzá a német gazdasági és klímaügyi minisztérium.

Nehéz és drága a tesztelés

A műanyag akkumulátorházaknak számos előnye van a fémből készült társaikkal szemben. Könnyebbek, fenntarthatóbbak, gyártásuk olcsóbb, továbbá jobb elektromos szigetelőképességgel rendelkeznek. A fém házakhoz hasonlóan azonban ezeknek is meg kell felelniük bizonyos követelményeknek a cellák sérülése által előidézett termikus megfutás alkalmával. Az akkumulátorháznak jelentős biztonsági szerep jut a veszélyes jelenség idején, ugyanis korlátozza a forró gázok és részecskék terjedését.

A probléma abban áll, hogy az elvárt tulajdonságok meglétét, vagyis azt, hogy a dizájn kellő védelmet nyújt a lángokkal szemben, bonyolult és költséges bizonyítani. Ez a probléma vezetett a SiKuBa projekt létrejöttéhez. Ennek során a forró gázok és részecskék kialakulását és tovaterjedését, illetve azok akkumulátorral való interakcióját fogják kísérleteken keresztül elemezni, majd az eredményeket egy szimulációs modellbe átültetni. Ez a modell a remények szerint a jövőben gyorsabbá és olcsóbbá fogja tenni az akkumulátorok fejlesztését, emellett az energiatároló biztonsági szintjének különböző változók (például anyagösszetétel és felépítés) melletti mérését is biztosíthatja majd.

Validálják a szimuláció eredményét

Hogy meggyőződjenek a szimulációs modell helyességéről, azt végül olyan demonstrációs akkumulátorházon fogják validálni, aminek jellemzői megegyeznek a virtuálisan már megtervezett termékével.

A Farasis a modell használatával a jövőben képes lesz felgyorsítani a fejlesztést, egyúttal költséget megtakarítani a tesztelési szakaszban. Végső soron a szimuláció hozzásegíti majd a vállalatot a műanyag modulházak és akkumulátorházak biztonságosabb és gyorsabb integrációjához – írta meg a Green Car Congress.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink