Trend Új összefogással hozná el a városi légi mobilitás korát a Hyundai

Új összefogással hozná el a városi légi mobilitás korát a Hyundai

autopro.hu/H.J. | 2020.10.04 04:18

Új összefogással hozná el a városi légi mobilitás korát a Hyundai

Fotó: Hyundai Media Newsroom

A városi légi mobilitás fejlesztésének és a tesztrepülések lebonyolításának felgyorsításán dolgozik együtt a Hyundai az Incheon International Airport (IIAC), a Hyundai Engineering & Construction és a KT vállalatával.

Hirdetés

A szeptember 18-án aláírt egyetértési nyilatkozattal a négy fél azon dolgozik, hogy 2028-ig bezárólag reális kereteket teremtsen a városi légi mobilitásnak.

2020 júniusában a koreai kormány bejelentette a koreai városi légi mobilitás ütemtervét, felvázolva a technológia üzleti alapokra helyezéséhez szükséges lépéseket – ehhez a tervhez igazodik a Hyundai és három partnere. Az ütemterv magába foglalja a koreai városi légi közlekedésről szóló úgynevezett Nagy Kihívást, az állami és a magánszféra közös projektjét – megalapozva a városi légi közlekedéshez szükséges repterek építésének és üzemeltetésének közös tanulmányozását és fejlesztését.

Összetett feladatok kellenek a sikerhez

A Hyundai feladata előre mozdítani a technológia fejlesztését, ezenkívül hogy partnereket keressen a koncepció teszteléséhez, míg az IIAC azon dolgozik, hogy kialakítsa az infrastruktúrát, és tanulmányozza a reptéri transzferek megvalósíthatóságát. A Hyundai Construction a függőleges fel- és leszállópályák kialakításában, valamint a repülő autókkal történő közlekedés és más tömegközlekedési eszközök összekapcsolására szolgáló tranzitközpontok kialakításában segíthet. A KT a kommunikációs infrastruktúra létrehozásáért felel, melynek keretein belül többek közt egy mobilitási szolgáltatás kifejlesztését is vállalta a cég.

Jaiwon Shin, a Hyundai Motor ügyvezető alelnöke és a városi légi mobilitás fejlesztéséért felelős részleg vezetője elmondta, hogy az együttműködés segítségével felmérhető, hogy milyen ökoszisztéma felépítésére lesz szükség olyan megavárosok kiszolgálására, mint például Szöul. Az infrastruktúra és az üzleti modell építése ugyanolyan fontos, mint az innovatív repülő járművek fejlesztése. A partnerség pedig hozzájárul az emberiség fejlődéséhez a városi légi mobilitás új korszakának bevezetésével, amely forradalmasítani fogja a közlekedést.

Egyre népesebb a szektor

Az egyre növekvő közúti forgalom és a gyakori torlódások miatt egyre több vállalat tervezi a városi légi mobilitási járművek piacra dobását. A tervek szerint a repülő járművek akár pilóta nélkül, energiahatékonyan, csendesen és környezetbarát üzemmódban működhetnek.

Azonban nem csak a Hyundai dolgozik a városi légi közlekedés fejlesztésén – szakértők szerint jelenleg több mint 250 gyártó dolgozik a modellek fejlesztésén, építésén és üzemeltetésén. Ahogy korábban az autopro.hu is beszámolt róla, a General Motors is vizsgálja a lehetőségét annak, hogy a repülés felé is nyisson – a vállalat a légitaxi-szolgáltatás fejlesztésén dolgozna. Emellett olyan ipari óriások, mint a Geely, a Toyota, a Daimler és a Volkswagen már jelenleg is megtalálhatók a piacon.

Kiemelt Partnereink