Trend Új megoldással növelhető a lítium-ionos akkumulátorok teljesítménye

Új megoldással növelhető a lítium-ionos akkumulátorok teljesítménye

autopro.hu/P.B. | 2020.08.17 06:20

Új megoldással növelhető a lítium-ionos akkumulátorok teljesítménye

Fotó: European Battery Alliance News

Az elmúlt évek során világszerte egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos járművek, ez viszont azzal is jár, hogy egyre több nyersanyagra van szükség az akkumulátorok előállítására. Az akkumulátorok élettartamának meghosszabbítása, valamint a teljesítményük növelése a gyártók és a vevők számára is kulcsfontosságú, ezért számos kutatás zajlik ezen a területen.

Hirdetés

Az Argonne National Labratory (ANL) kutató fejlődést értek el a lítium-ionos akkumulátorok élettartamának és kapacitásának növelésében. Ahogyan az ANL honlapja is írja, az elektromos autók iránti kereslet növekedésével egyre fontosabb, hogy hosszú élettartamú, nagyobb töltőkapacitással rendelkező akkumulátorok jelenhessenek meg a piacon. Ezt várják a felhasználók is, de környezetvédelmi szempontokból is ez a szerencsésebb, hiszen az elhasználódott akkumulátorok újrahasznosítása költséges, viszont veszélyes hulladéknak számítanak.

Mint írják, az akkumulátorok teljesítményének növelésére az egyik megoldás az anód vagy a negatív elektród kapacitásának növelése. Ez az anód vagy az elektród anyagának megváltoztatásával érhető el. Eddig főként a grafitot preferálták, ami strapabíró, ezért sok töltést elvisel, ugyanakkor alacsony a hatékonysága, és azt nem is lehet növelni.

Az ANL egy új anyag használatának lehetőségét kutatja, elsősorban a foszfor és a szilikon jöhet szóba. Ezek sokkal hatékonyabb vezetők, viszont a szilikon a töltések során rengeteg energiát adhat le, ezért inkább a foszfor két változatát, a vörös- és a feketefoszfort vizsgálják.

A vörösfoszfor lehet a befutó

A tesztek során a feketefoszfor és a vörösfoszfor is jó eredményeket produkált a hatékonyság, valamint a várható élettartam területén is. Ugyanakkor a feketefoszfor előállítása rendkívül drága, még a lítiumhoz képest is túl költséges lenne a felhasználása a tömeggyártás során. A vörösfoszfor viszont gazdaságilag is vállalható megoldásnak tűnik az ANL szerint.

A kutatók jelenleg is dolgoznak azon, hogy a vörösfoszfor felhasználásával hatékonyabb akkumulátorokat állítsanak elő, és Guiliang Xu, az ANL vegyésze szerint ígéretes eredményeket értek el. Már azon dolgoznak, hogy az egyes gyártókkal együttműködve kipróbálhassák a terméket, amit ezután a piacra is dobnának.

Kiemelt Partnereink