Trend Új megoldás gyorsítja az autók fejlesztését

Új megoldás gyorsítja az autók fejlesztését

autopro.hu/V.M. | 2022.07.06 07:19

Új megoldás gyorsítja az autók fejlesztését

A Chevrolet Corvette Stingray az egyike azon típusoknak, melyek teszteléséhez a Cisco megoldását használják | Fotó: Chevrolet Pressroom

A General Motors mérnökei egy vezeték nélküli összeköttetésen és felhordó hálózaton alapuló új technológiát használva már a tesztek futtatása alatt látják a beérkező adatokat, lehetővé téve – szükség esetén – az azonnali korrigálást. Ezáltal végső soron gyorsabban végezhetik el a járműfejlesztés részét képező teszteket.

Hirdetés

A GM elsőként alkalmazza az amerikai Cisco technológiáját, amit kifejezetten autók prototípusainak tesztelésére terveztek, és több száz adatcsatorna egyidejű figyelését teszi lehetővé.

A prototípusokkal sok különféle tesztet végeznek annak vizsgálata céljából, hogy a jármű teljesítménymutatói megfelelnek-e a tervezettnek. A tesztek során gyűjtött nagy mennyiségű adatot aztán a koncepció gyártás előtti finomhangolására használják fel.

A felhordó hálózat beiktatása előtt az adatokat korábban „feketedobozokba” gyűjtötték, az elemzésre pedig csak a vizsgálatok lefutása után volt lehetőség. Ez azt jelentette, hogy amennyiben utólag kiderült, hogy a járművel vagy a tesztparaméterek valamelyikével probléma volt, az egész teszt haszontalanná vált, a korrekcióra pedig csak utólag, a 30-60 perces teszt megismétlése előtt kerülhetett sor. A felhordó hálózattal viszont a mérnökök már a tesztek alatt felismerhetik, ha gond van, és azonnal intézkedhetnek, ezáltal szükségtelenné téve a tesztek megismétlését.

Nem volt kielégítő a megbízhatóság

Egy másik probléma volt régebben, hogy a korábbi vezeték nélküli hálózatokkal az adatgyűjtés nem volt megbízható. Ennek oka a tesztpályán mozgó járművek magas sebessége, ami gyakran az adatkapcsolat megszakadásához vezetett.

A Cisco technológiája, ami a vezetékes kapcsolatok megbízhatóságát a vezeték nélküli kommunikáció rugalmasságával kombinálja, erre a problémára is megoldást jelentett. A technológia alacsony késést, nagy, 500 megabájt/másodperces sávszélességet és a legfontosabb alkalmazásokhoz privát mobil kapcsolatot kínál.

Gyorsabb innováció

„A GM-nek egy már kiforrott megoldásra volt szüksége, hogy valós időben követhessék a járműtesztek során keletkező adatokat. Sok technológiát kipróbáltak, melyek egyike sem volt megfelelő” – idézi a Machine Design Michael Shannont, a Cisco dolgok internete részlegének vezetőhelyettesét. „Mióta azonban a felhordó hálózatot használja, a GM lecsökkentette a fejlesztési időt, ami végső soron felgyorsította a technológiai innovációk piacra kerülését.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink