Trend Több mint ezer robotaxit vinne utcára a Ford

Több mint ezer robotaxit vinne utcára a Ford

autopro.hu/V.M. | 2021.07.23 06:18

Több mint ezer robotaxit vinne utcára a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford és önvezető járműveket fejlesztő cége, az Argo AI célja, hogy több mint ezer autonóm járművet vigyen utcára a Lyft flottájába integrálva. Az első robotaxikat már az idén kipróbálhatják a fuvarmegosztó ügyfelei.

Hirdetés

A Ford sofőr felügyelte önvezető autói először Miami városában, még 2021 folyamán fognak feltűnni a Lyft, az amerikai piac egyik legnagyobb fuvarmegosztójának színeiben. Ezt követően 2022-től a Lyft ügyfeleinek Austinban is lehetősége lesz egy Ford önvezető autót rendelni fuvarkéréskor.

A három partner jelenleg több megállapodás véglegesítésén is dolgozik annak érdekében, hogy a kettő amerikai város után máshol is megjelenhessenek a Ford önvezető járművei a Lyft flottájában. A cél, hogy a következő öt évben az amerikai autógyártó legalább ezer robotaxijával bővüljön a Lyft flottája a világ különböző piacain.

Az együttműködés célja, hogy a Ford és az Argo AI mérnökei, a robotaxik működése közben keletkező anonimizált adatokat használva keressenek választ arra, hogy az autonóm technológia pontosan milyen körülmények között alkalmazható hatékonyan és biztonságosan.

Újabb mérföldkőhöz érkeznek

A Ford és a Volkswagen tulajdonában lévő Argo AI jelenleg a világ több városában is tesztel autonóm vezetői rendszerrel felszerelt Fordokat, a mostani együttműködés pedig egy jelentős lépés a technológia kereskedelmi jellegű használata felé vezető úton – írja közleményében a Ford.

A Ford egyébként nem az elő autógyártó, ami a Lyfttel együttműködve mozdítaná előre az önvezetést. A Hyundai már korábban jelezte, hogy az autonóm technológiákat fejlesztő, Aptivval közös Motional vállalata 2023-tól az amerikai fuvarmegosztóval kooperálva fog kereskedelmi robotaxis szolgáltatást indítani.

Kiemelt Partnereink