Trend Tényleg ártalmas a gyakori villámtöltés?

Tényleg ártalmas a gyakori villámtöltés?

autopro.hu/Sz.P. | 2023.09.30 08:18

Tényleg ártalmas a gyakori villámtöltés?

Fotó: Twitter/Tesla

Sok elektromosautó-tulajdonos tart attól, hogy a gyakori gyorstöltés károsíthatja az akkumulátort és csökkentheti az autó hatótávolságát. Azonban a legújabb eredmények azt mutatják, hogy - legalábbis a Teslákra nézve - ezek az aggodalmak alaptalanok. Mindazonáltal vannak fontos szempontok, amikre érdemes figyelni.

Hirdetés

Sokszor mondják, hogy a gyakori gyorstöltés nem tesz jót az akkumulátornak. Ez nem tűnik légből kapott mondásnak: minél több áram áramlik egyszerre az akkumulátorba, annál nagyobb terhelésnek van kitéve. Ezenkívül feltételezhetjük, hogy a megnövekedett hőtermelés károsítja az akkumulátort. Ezért sokan javasolják, hogy inkább a nyilvános AC töltőállomásokon vagy otthon egy falitöltővel kellene lassabb töltésre támaszkodni.

Egy amerikai cég, a Recurrent által végzett elemzésből kiderül, hogy a gyorstöltés lehet, hogy nem annyira káros a Teslák számára, mint azt az emberek gondolják. A Recurrent az elektromos autók akkumulátorairól készít jelentéseket, és több mint 12.500 Tesla Model 3 és Model Y autót vizsgált az Egyesült Államokban, hogy tanulmányozza a gyakori gyorstöltés hatásait.

Nincs nagy különbség

A tanulmányban a cég összehasonlította azokat az autókat, amiket közel 90 százalékban gyorstöltőknél töltenek, azokkal, amiket kevesebb mint 10 százalékban „tankolnak“ így. Az eredmények nem mutattak jelentős különbséget a hatótávban.

A vállalat szerint a tanulmány eredményei alkalmazhatók minden Tesla modellre és más elektromos márkára is. A jövőben azonban részletes tanulmányokat terveznek más népszerű elektromos autókról is. Összefoglalva, az erős hő-, feszültség- és akkumulátor-menedzsment rendszerek megvédik az akkumulátorokat a gyorstöltők rutinszerű használata során bekövetkező károsodásoktól.

Gyorstöltés: Tippek, amiket érdemes figyelembe venni

A Recurrent azonban megjegyzi, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekben a gyorstöltés nagyobb hatással lehet az akkumulátor egészségére. Ezért a cég azt javasolja az elektromos autóval közlekedőknek, hogy a következő dolgokra figyeljenek:

Kerüljék a gyorstöltést extrém hőségben az akkumulátor előkészítése nélkül. A magas környezeti hőmérsékleteken történő előkészítés során a jármű hőmérséklet-szabályozó rendszere lehűti az akkumulátort, így magasabb töltési teljesítményt képes elérni túlmelegedés nélkül. Amikor a navigációs rendszerbe egy gyorstöltőállomást adunk meg úticélul, akkor az autó már elkezdi ezt a folyamatot.

Ugyanez vonatkozik a gyorstöltésre extrém hidegben is: Itt is megfelelően elő kell készíteni az akkumulátort. Gyakran elég, ha töltés előtt egy adott távot levezetünk, vagy egy töltőállomást adunk meg úticélul.

Ezen kívül kerüljék el a gyorstöltést nagyon alacsony vagy nagyon magas töltöttségi szinteken, mivel ekkor az akkumulátor ellenállása magasabb – írja az eFahrer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink