Trend Teljes elektrifikációt hirdet 2035-re Kanada

Teljes elektrifikációt hirdet 2035-re Kanada

autopro.hu/V.M. | 2023.12.21 08:18

Teljes elektrifikációt hirdet 2035-re Kanada

Fotó: Pixabay

Kanada ismertette azon végleges előírásokat, melyek értelmében 2035-re minden újonnan értékesített személyautónak és kisteherautónak zéró kibocsátásúnak vagy legalább nagyobb, 80 kilométeres hatótávolsággal rendelkező plug-in hibridnek kell lennie.

Hirdetés

Ezen elektromos járműveknek 2026-ra az újautó-eladások 20 százalékát kell kitennie, míg 2030-ban már legalább 60 százalékát. 2023 harmadik negyedévében a teljesen elektromos autók a kanadai eladások 12,1 százalékát adták.

A kanadai szabályozás hasonló Kalifornia előírásaihoz, amik szerint 2035-től csak olyan új autókat lehet forgalomba helyezni az államban, ami akkumulátoros elektromos, plug-in hibrid vagy üzemanyagcellás. Több mint egy tucat másik amerikai állam jelezte, hogy átültetik a szabályokat saját jogrendjükbe.

Az Európai Unióban 2035-től csak kibocsátásmentes új személyautók és kisteherautók kerülhetnek az utakra. Kivételt fognak képezni a szintetikus üzemanyagot használó belső égésű modellek, várhatóan egy szigorú megkötés mellett.

Nem örül az autóipar

A kanadai kormány szerint az új előírással kellő bizonyosságot adnak az autóiparnak ahhoz, hogy ösztönzött legyen az elektrifikációt akadályozó tényezők kezelésére. Ugyanakkor az ipar nem osztozik a bizakodásban: a szabályozást túl ambiciózusnak találja az elektromos autók magasabb ára, valamint a hiányos töltőhálózat miatt.

„A kibocsátásmentes járművek eladásainak növelése a kedvező piaci feltételeken, az erősebb vásárlói támogatásokon, a kiterjedt töltőinfrastruktúrán és az elektromos hálózat kapacitásának növelésén múlik” – idézte a Reuters Brian Kingstont, a Kanadai Járműgyártók Szövetségének elnökét.

A kanadai kormány jelenleg sűrűn lakott területeken és társasházak környékén fektet töltők építésébe, szakértők szerint azonban ez elégtelen lehet az villanyautók eladásainak gyors növeléséhez.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink