Trend Távoli munkavégzés az üzemekben? Mostantól nem akadály!

Távoli munkavégzés az üzemekben? Mostantól nem akadály!

autopro.hu/H.J. | 2020.08.28 07:22

Távoli munkavégzés az üzemekben? Mostantól nem akadály!

Fotó: facebook.com/Primetals

A koronavírus okozta korlátozások a legtöbb vállalatot arra kényszerítették, hogy munkavállalóikat otthonról foglalkoztassák – ez a trend pedig folytatódni látszik a vírus után is. Azonban mi történik akkor, ha egy olyan iparágról van szó, melyben elengedhetetlennek tűnik a munkavállalók fizikai jelenléte?

Hirdetés

A digitalizálás és az automatizálás terén elért hatalmas előrelépés ellenére például az acélgyárak, a vegyipari üzemek és az erőművek üzemeltetése és karbantartása hagyományosan, a mérnökök segítségével zajlik. A helyzet megoldására egyaránt szükség van a kollaboratív technológiák és a digitális eszközök fejlesztésére, valamint a szellemi munkafolyamatok összehangolására is.

Intelligens szemüveg intelligens acélüzemekhez

Az acéliparban eddig lehetetlennek tűnt, hogy a munkavállalók otthonról dolgozzanak. 2020 elejére a Mitsubishi Heavy Industries csoportba tartozó Primetals Technologies azonban kifejlesztette azt a technológiát, mely lehetővé tette egy folyamatosan működő öntvehengerlő üzem beindítását a kínai Fujian tartományban.

A berendezések nagy részét egy kínai partnercég gyártotta – a hivatalos eljárás szerint a kulcsfontosságú alkatrészeket ezért kötelezően ellenőrizni kellett volna az üzembe helyezés előtt. Ezt a Primetals Technologies Linzben található központjából érkező két szakértő végezte volna el, a koronavírus okozta lezárások miatt azonban lehetetlen volt a Kínába utazás.

Annak érdekében, hogy a gyártósort a vírushelyzet ellenére időben el tudják indítani, a vállalatnak folytatnia kellett a tesztelést. Ezért az osztrák és a kínai kutató-csapatok okostelefonokat rögzítettek a munkavédelmi sisakokra, melyek segítségével a két üzem mérnökei a Webex videószolgáltatásán keresztül minden munkafolyamatot láttak.

A sikeres távoli üzembe helyezésnek köszönhetően a vállalat már további partnerek számára is biztosítja a technológiát. Az új, okos szemüvegek pedig nemcsak az említett folyamatokban segítenek, de a karbantartási folyamtoknál és a gyártóberendezéseknél felmerülő problémák esetén is megkönnyítik a mérnökök munkáját.

A vegyes valóság technológiájáról

Még a krízishelyzet nélkül is nehézkes lehet például egy termék bemutatása az ügyfelek számára. Az MHI Marine Machinery & Equipment ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni a Microsoft HoloLens 2 használatával.

Ezeknek az úgynevezett vegyesvalóság-eszközöknek számos olyan érzékelőik vannak, amelyek rögzítik a felhasználót körülvevő valós környezetet és holografikus képekkel kiegészítik azt – így a felhasználók valós időben kölcsönhatásba léphetnek egymással.

A végső cél egy autonóm üzem fejlesztése

Marco Sanchez, a Mitsubishi Hitachi Power Systems Americas intelligens megoldásokat fejlesztő részlegének vezetője elmondta, hogy az üzemek működésének és karbantartásának biztosításához a mai napig elengedhetetlen az emberi jelenlét. A szakértő hozzátette, hogy a jelenlegi fejlesztések arra irányulnak, hogy a digitális technológia segítségével minimalizálják, vagy akár teljesen megszüntessék a mérnökök személyes jelenlétét. A végső célkitűzés egy olyan üzem fejlesztése, amely automatizálja a rutin feladatokat és optimalizálja a kulcsfontosságú működési paramétereket az erőmű biztonságos, megbízható és költséghatékony működése érdekében.

A Mitsubishi Hitachi Power Systems Americas jelenleg is üzemeltet távvezérelt és diagnosztikai központokat, melyek az energiaszolgáltatókat segítik az üzemek legjobb működési paramétereinek és a korai hibajelzések biztosításában, valamint a megelőző karbantartási folyamatok ütemezésében.

A vállalat által alkalmazott digitális csomag magában foglalja a távoli érzékelőket (tárgyak internete), a mesterséges intelligencia és az adatelemzés technológiáit, melyek lehetővé teszik az erőművek távoli üzemeltetését és karbantartását is.

Nem áll meg a fejlődés

Marco Sanchez elmondta, hogy a távoli hozzáférés zökkenőmentes és hatékony működéséhez számos technológiának kell összhangban működnie – ide tartozik például a biztonságos számítógépes kommunikáció, a megfelelő sávszélesség, az üzem vezérlőrendszereihez és adataihoz való hozzáférés és a virtuális modellek együttes működése. Emellett néhány mérnökre továbbra is szükség lesz, hiszen a gépek beállítását csak ők tudják elvégezni.

A technológia fejlődéséhez a koronavírus nagymértékben hozzájárult, hiszen a vállalatokat rákényszerítette a gyors reakcióra. A jövőben pedig további előrelépésre lehet számítani a hatékony digitális megoldásoknak köszönhetően – olvasható a Forbes oldalán.

Kiemelt Partnereink