Trend Szuperbiztos rendszert találtak fel a beszállítók és önvezetők adatainak védelmére

Szuperbiztos rendszert találtak fel a beszállítók és önvezetők adatainak védelmére

MTI | 2018.02.01 15:03

Szuperbiztos rendszert találtak fel a beszállítók és önvezetők adatainak védelmére

A blokk-lánc technológia használatával meghamisíthatatlan nyilvántartási rendszer jön létre, a rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az alkalmazás által kezelt teljes adatállomány, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud – mondta Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője.

Hirdetés

Kiemelte: az úgynevezett blokk-lánc (blockchain) technológia minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy a belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál magasabb szintű titkosítást garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók.

Az internetes hálózati eszközöket gyártó Cisco Magyarország korábbi közleménye szerint az autógyártók vizsgálják, hogyan tudnák alkalmazni a blockchaint a hálózatba kapcsolt autók közötti kommunikációra. Ahhoz azonban, hogy a blockchain átfogó alkalmazásában áttörést érjenek el, ki kell dolgozni az ipari szabványokat.

A Blockchain Budapest konferencián elhangzott: a technológia számos területen használható majd. A legfontosabb a pénz és pénzügyi termékek piaca, a nagybankok gyorsan lecsaptak a blockchainre, és maguk is fejlesztenek ilyen megoldásokat, a fintech cégekkel pedig igyekeznek együtt dolgozni az új, innovatív pénzügyi megoldásokon.

A másik nagy terület a beszállítói láncok nyomon követése, legyen szó bármilyen termék előállításáról az élelmiszeripartól az autógyártásig. Itt az egyes alkatrészek, összetevők útjának követése és nyilvántartása, az eredetiség igazolása rendkívül fontos.

Kiemelt Partnereink