Trend Szoftveralapú megoldással óvja utasait a Toyota

Szoftveralapú megoldással óvja utasait a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2022.06.07 10:21

Szoftveralapú megoldással óvja utasait a Toyota

Toyota Sienna | Fotó: Toyota USA Newsroom

A Toyota szoftveralapú megoldásokat fejlesztő vállalata, a Toyota Connected North America (TCNA) egy olyan szabadalmaztatás alatt álló rendszert fejlesztett ki, ami nagy felbontású radarok segítségével még az olyan apró mozgások, mint a szívverés alapján is képes észlelni, ha valaki vagy valami a bezárt autóban maradt. A rendszer potenciális életmentő lehet a forró nyári napokon.

Hirdetés

A Cabin Awareness (Utastéri figyelem) nevet viselő rendszer egy milliméteres hullámhosszú, nagy felbontású, fej fölé helyezett 4D képalkotó radart használ utasok, beleértve bizonyos házikedvencek észlelésére.

A rendszer képes olyan mikromozdulatok érzékelésére, mint a szívverés és a lélegzés, lefedve a három üléssort, a csomagtartót és a lábteret is. Ezenkívül beazonosítja az utasokat a méretük, pozíciójuk és testtartásuk szerint, ezzel támogatva az ütközésvédelmi berendezéseket. A Toyota szerint a rendszer még akkor is hatékony az utasok felismerésében, ha le vannak takarva egy pléddel.

A rendszer biztosabb megoldást jelent a rivális technológiákkal szemben, mint például a téves riasztásokat is adó nyomásszenzorok, illetve a korlátolt lefedettséget biztosító radarok és kamerák.

Tesztek valós körülmények között

Az egyelőre koncepció fázisban lévő Cabin Awareness valós körülmények közti tesztelését jelenleg a May Mobility autonómjármű-fejlesztő cég folytatja, beépítve azt Toyota Sienna kisbuszaiba. Egyelőre a technológiát csak házon belül, a michigani központjában vizsgálja a vállalat, de hamarosan a michigani és texas-i közutakon közlekedő önvezető járműveibe építve is megindulnak a tesztek.

A Toyota rendszere autonóm járművekben használható lesz például arra, hogy a szülőket értesítsék, mikor gyerekük befejez egy utat. Egy másik lehetséges előny, hogy egy önvezető taxi egészen addig nem indul el következő úticélja felé, amíg azt érzi, hogy valaki még benne ül.

Vészjelzés, amit nem lehet nem észrevenni

A Cabin Awareness a legfontosabb szerephez talán a nyári hőségek idején juthat, hiszen ekkor akár tíz perc alatt veszélyesen forróvá válhat egy jármű utastere. Ha valaki a bezárt autóban maradt, a rendszer egy sor különböző módon figyelmezteti a vezetőt – vagy akár a járókelőket. Először egy műszerfali figyelmeztető jelzés villan fel, ezt a duda megszólalása és az elakadásjelző lámpák villogása követi. Ezek után a sofőr a Toyota applikáción keresztül figyelmeztetést, illetve egy SMS-t is kaphat.

Beállítástól függően a rendszer okos otthoni eszközökön keresztül is küldhet figyelmeztetést, és a megadott sürgősségi elérhetőségeknek is üzenetet küldhet. Továbbá a Toyota Safety Connect baleseti asszisztens vészjelzést adhat a sürgősségi szolgálatoknak, például a mentőknek.

Jelenleg a mérnökök újabb csatornákat keresnek a vészjelzések adásához – ideértve a jármű-jármű kommunikációt is.

Űrtechnológia ihlette megoldás

A Cabin Awareness koncepciója 2019-ben, a Toyota Connected Hackathon során született meg, amit azért indítottak, hogy csoportban dolgozva a szoftvermérnökök innovatív megoldásokat dolgozzanak ki és teszteljenek.

Az inspirációt a NASA saját mikrohullámú radartechnológiája adta. Az űrügynökség munkatársai a 2015-ös nepáli földrengés után készítették el saját radarjukat, amivel aztán képesek voltak mintegy tíz méternyi törmelék alá szorult emberek légzését és szívverését is érzékelni, segítve az ásási helyek meghatározását.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink