Trend Szigorítanának az önvezető autók szabályozásán

Szigorítanának az önvezető autók szabályozásán

autopro.hu/P.B. | 2024.02.14 15:22

Szigorítanának az önvezető autók szabályozásán

Fotó: Waymo Press

Kaliforniai törvényhozók és szakszervezetek február 12-én kezdtek közös munkába annak érdekében, hogy olyan törvényeket hozzanak, amelyek nem engedélyezik az önvezető teherautók emberi vezető nélküli használatát.

Hirdetés

A szigorítás melletti kiállás egy igen turbulens környezetben történik: még az ősszel a Cruise egyik autonóm robotaxija métereken keresztül vonszolt magával egy elütött gyalogost. A baleset után a Cruise ki is vonta az autóit az amerikai utakról. Később egy biciklist gázolt el a Waymo egyik autója, szerencsére súlyosabb sérülés nem történt. Közben a napokban, a kínai újév ünneplésekor a tömeg felgyújtotta a Waymo egyik autonóm autóját, ami példa nélküli támadás az önvezető autókkal szemben. Az állami törvényhozók két új törvényjavaslattal szorgalmazzák az autonóm funkciók szigorúbb ellenőrzését.

„Ezek a balesetek rámutattak a törvényi szabályozás szükségességére” – mondta Dave Cortese szenátor, aki egy olyan törvényjavaslatot támogat, ami lehetővé tenné a városi szintű szabályozást az autonóm járművek ügyében – jelenleg ugyanis állami szabályozás vonatkozik a technológiára.

A másik törvényjavaslat azt írná elő, hogy 4500 kilogrammnál nehezebb autók esetében mindenképpen lennie kell emberi sofőrnek a járműben, aki szükség esetén be tud avatkozni. Ezt a törvényt a teherautósofőrök szakszervezete is támogatja – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink