Trend Szenzorok uralják az ipart

Szenzorok uralják az ipart

autopro.hu/H.J. | 2020.03.18 15:47

Szenzorok uralják az ipart

Fotó: Pixabay

A gépjárműipari szenzorok piaca évek óta egyre növekszik. Elemzők szerint az autóipar még majdnem tíz évig uralhatja a szektort, de a feldolgozóipar számára is számos lehetőséget rejthet az érzékelők technológiája.

Hirdetés

A gépjárműgyártók évtizedek óta építenek be különböző szenzorokat a járművekbe, a piac azonban ugrásszerű növekedést mutatott az elmúlt néhány évben, főleg az ázsiai és csendes-óceáni térségben. Ennek hátterében az elektromos és prémium autók számának emelkedése, az elektromos járművekhez szükséges alkatrészek iránti kereslet növekedése, a digitalizáció térnyerése, valamint a járművekben található elektronikus eszközök miniatürizálása áll.

A járműgyártók arra számítanak, hogy a szektor a következő tíz évben még tovább fejlődik, hiszen növekszik a kereslet a fejlett járművezetői segédrendszerek, az elektromos modellek, a többcélú érzékelők és szenzorplatformok iránt.

Miért fontos ez a feldolgozóipar számára?

A gépjárműipari növekedésből a feldolgozóipar is profitálhat. Az autóipari felhasználás lehetőséget teremt a gyártóknak, hogy könnyebben felismerjék a potenciális felhasználási területeket.

Különféle szenzorokat különböztetünk meg felhasználási terület, technológia és régió szerint. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben például a piacvezető érzékelők közé a hőmérséklet-szenzorok tartoznak. Az eszközöket felhasználják az akkumulátor-cellákban, de a kipufogógáz hőmérsékletét is ezekkel mérik, amely a szigorú kibocsátási korlátozások betartása miatt fontos.

A hőmérséklet-szenzorok például hasznosak lehetnek azokban az energiatároló rendszerekben is, amelyek lítium-ion elemeket használnak – ezek hőmérsékletét folyamatosan ellenőrizni kell a biztonságos működés érdekében.

A szenzorok biztosíthatják a termékek nyomonkövethetőségét és minőségét a gyártósoron.

A szenzorok biztosíthatják a termékek nyomonkövethetőségét és minőségét a gyártósoron. | Fotó: Pixabay

A szenzorok segíthetnek a fejlesztési folyamatokban. A hajtóműbe telepített érzékelők hatékonyabban megfigyelhetik a jármű helyzetét, sebességét és a nyomást különböző szituációkban.

Az intelligens érzékelők hozzájárulnak az energiatakarékos üzemeléshez – például azzal, hogy a szállítószalagokat kizárólag akkor működtetik, amikor van rajtuk termék. Emellett képesek felmérni, hogy adott gyártósor mennyire működik hatékonyan.

A gyárak napjainkban arra törekednek, hogy minél intelligensebb technológiákat alkalmazhassanak, az Ipar 4.0 középpontjában pedig a digitális átalakulás és a szenzorok állnak. Az érzékelők globális piaca 2025-re várhatóan eléri a 287 002 millió dollárt – írja az Automation.com.

Kiemelt Partnereink