Trend Szénevő elektromos autót terveztek diákok

Szénevő elektromos autót terveztek diákok

autopro.hu/E.M. | 2022.09.19 06:21

Szénevő elektromos autót terveztek diákok

Fotó: Twitter/FLASH

A hollandiai műszaki egyetem diákcsapata által tervezett, sportos, teljesen elektromos autó nagyban hasonlít egy BMW kupéra, de mégis egyedi, hiszen működése közben több szenet köt meg, mint amennyit kibocsát.

Hirdetés

„Végső célunk egy fenntarthatóbb jövő megteremtése” - mondta Jens Lahaije, az autót megalkotó eindhoveni műszaki egyetem diákcsapatának pénzügyi vezetője.

Lahaihe elmondása szerint a ZEM, azaz zéró emissziós mobilitás névre keresztelt kétüléses autóban egy Cleantron lítium-ion akkumulátorcsomag található, és az alkatrészek nagy része 3D nyomtatással, újrahasznosított műanyagból készült.

A cél az, hogy az autó teljes élettartama alatt - a gyártástól az újrahasznosításig - minimálisra csökkentsük a kibocsátott szén-dioxidot - tette hozzá.

Szűrőkkel dolgozik az autó

Az akkumulátoros elektromos járművek a belső égésű motorral hajtott modellekhez képest működés közben gyakorlatilag nem bocsátanak ki szén-dioxidot, azonban az akkumulátorcellák gyártása hatalmas szennyezéssel jár. Az e-autóknak több tízezer kilométerre van szükségük ahhoz, hogy a gyártással járó szennyezés mértéke mellett elérjék a „szén-dioxid-egyenlőséget”.

A ZEM azonban két szűrőt használ, amelyek az eindhoveni csapat becslése alapján akár két kilogramm szén-dioxidot is képesek megkötni 32 ezer kilométernyi vezetés során. A diákok olyan jövőt képzelnek el, amelyben a szűrőket töltőállomásokon lehet üríteni – olvasható a Reuters cikkében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink