Trend Számos előnnyel kecsegtet az autonóm mobil robotok használata

Számos előnnyel kecsegtet az autonóm mobil robotok használata

autopro.hu/V.M. | 2020.04.11 16:21

Számos előnnyel kecsegtet az autonóm mobil robotok használata

Fotó: Swisslog News

Manapság egyre több területen találkozhatunk az automatizálás valamilyen formájával, melyek egyike a logisztika. A #HowToRobot robotikai platform összegyűjtötte, hogy pontosan miért is érheti meg autonóm mobil robotokat (AMR) alkalmazni.

Hirdetés

Az írás arra is rávilágít, hogy mik a fő különbségek az autonóm mobil robotok és az automatikusan vezérelt járművek (AGV), valamint a szokványos targoncák között. A mobil robotok használatának természetesen megvannak a maga hátulütői is, amire ugyancsak kitértek, először azonban jöjjenek az előnyök.

1. Magas szintű autonómia

Az önálló mobil robotok képesek érzékelni az útjukba kerülő akadályokat, majd kikerülni azokat. Az induló- és végpontok ismeretében saját maguk tervezhetik meg az útjukat, memóriájukba pedig akár a raktár alaprajzát is fel lehet tölteni, ezáltal gyorsabbá és biztonságosabbá téve mozgásukat.

2. Rugalmasság

Ellentétben az automatikusan vezérelt járművekkel, ezeknek a gépeknek nincs szüksége padlón elhelyezett mágneses szalagokra vagy vezetékekre, hogy aztán azok mentén jussanak el A-pontból B-pontba, hisz az útvonalat saját maguk tervezik meg. Ez azt is jelenti, hogy könnyedén használhatóak olyan új feladatok elvégzésére is, melyek megkövetelik, hogy az eddigiektől eltérő területeken mozogjanak, ehhez csupán újraprogramozás kell. Egy AGV esetében több, illetve drágább változtatásokra lenne szükség, például mágneses kábelek telepítésére.

3. Gyors üzembe helyezés

Nincs szükség további szoftverekre a robotok működéséhez. Továbbá, a raktári anyagáramlás nyomon követésére szolgáló rendszerekkel (warehouse execution system – WES) könnyedén megteremthető a kapcsolat, mivel a WES rendszerek egy iparági szabvány szerint készülnek. A WES rendszeren keresztül utasítások adhatóak a mobil robotoknak.

Egy csoport AMR üzembe helyezése két-hat hétbe telik, ami kevesebb annál az időnél, amivel az automatikusan vezérelt járművek esetében kell számolni.

4. Sokféle felhasználási lehetőség

Az önálló mobil robotokra többek között állványok, konténerek, emelők, fogók vagy kollaboratív robotok szerelhetőek. Utóbbi már az úgynevezett AIMM (Autonomous Industrial Mobile Operator) robotok kategóriája. Ezek a gépek például képesek az alkatrészek gyártósorok közti szállítására vagy helyettesíteni egy meghibásodott másik robotot.

Fotó: Mobile Industrial Robots

Most már tisztában vagyunk az AMR előnyeivel, lássuk a hátrányokat.

1. Kisebb terhelésre lettek tervezve

A ma elérhető önálló mobil robotok legfeljebb csupán egy tonnát szállíthatnak, míg egyes targoncák harmincegy tonna, az automatikusan vezérelt járművek pedig hatvanöt tonnás teherbírással is rendelkezhetnek.

2. Lassabb mozgás és töltés

Biztonsági okokból a legtöbb AMR nem tud gyorsabban mozogni, mint óránként hét kilométer, ami lassabbnak számít a targoncáknál. Egy töltéssel tizenöt órát működhetnek, amit kettő-három óra töltés követhet, ez sajnos soknak számít. A megoldást több AMR beszerzése jelentheti, ami viszont a költségek növekedésével jár.

3. Biztonsági kockázatok

Az automatikusan vezérelt társaikhoz hasonlóan őket sem szabad túlterhelni, az ugyanis vészfékezéskor könnyedén az áru leborulásához, ezáltal akár személyi sérüléshez is vezethet.

4. Műszaki követelmények

A padlónak síkfelületűnek kell lennie, és minden szintkülönbségre külön figyelmet kell fordítani. A túl szűk folyosók szintén gondot jelenthetnek. Ezek a problémák az automatikusan vezérelt járműveknél is jelentkeznek, a szenzorokból adódóan azonban egy sajátos gond is jelentkezik. A túl poros vagy párás levegő ugyanis, az érzékelők zavarása által ellehetetlenítheti az autonóm mobil gépek navigációját.

Kiemelt Partnereink