Trend Sokmillió kilónyi hulladékot lehetne megtakarítani a lökhárítók újrahasznosításával

Sokmillió kilónyi hulladékot lehetne megtakarítani a lökhárítók újrahasznosításával

autopro.hu/V.M. | 2021.06.06 04:19

Sokmillió kilónyi hulladékot lehetne megtakarítani a lökhárítók újrahasznosításával

Fotó: Knauf Industries

Az amerikai Műanyagipari Szövetség (Plastics Industry Association) és egy műanyagok újrahasznosítására szakosodott vállalat, az Ultra-Poly sikeresen teszteltek egy eljárást az autók használt lökhárítóinak begyűjtésére és újrahasznosítására. A feldolgozás során keletkező anyag az eredetihez igen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, alkalmassá téve azt számos termék készítésére.

Hirdetés

Csak az Egyesült Államokban évente közel 66 millió kilogramm lökhárító kerül a szeméttelepekre, így hát az autók ezen alapvető fontosságú alkatrészének újrahasznosításával jelentősen csökkenthető lenne a környezetterhelés.

A Műanyagipari Szövetség 2015-ben egy programot indított az újrahasznosíthatóság felmérésére, együttműködésben a pennsylvaniai Ultra-Poly-val, Észak-Amerika egyik legnagyobb műanyagok újrahasznosításával foglalkozó vállalatával.

A program során úgy találták, hogy a jellemzően termoplasztikus poliolefinből készülő lökhárítók könnyedén újrahasznosíthatóak, alacsony arányú szennyezőanyag-tartalom mellett.

A karosszérialakatosok is jól járnak

A program részeként több begyűjtési lehetőséget is megvizsgáltak, és kiderült, hogy a legcélszerűbb a lökhárítókat közvetlenül a karosszériajavító műhelyekből begyűjteni. A megoldás előnye, hogy a sérült, tönkrement lökhárítókat más, hozzájuk csatlakozó alkatrészektől mentesen dobják ki, ami megkönnyíti az előfeldolgozást.

A havonta átlagosan 20-30 lökhárítót eltávolító és kidobó műhelyeknek ugyancsak tartogat előnyöket ez a megoldás. A lökhárítók nagy helyet foglalnak, ezért azoknak ilyen módon való rendszeres elszállítása hulladékgyűjtő helyet szabadít fel, továbbá csökkenti a hulladékkezelési költségeket. Egy másik pozitív hozadék, hogy a sérült alkatrészek feldolgozásuk során az újrahasznosított anyag részévé válnak, így kizárt, hogy később azokat „újragyártott” formában ismét felszereljék egy járműre.

A program során továbbá kiderült, hogy megfelelő szervezés mellett ezzel a begyűjtési megoldással az újrahasznosítás nem csak környezetbarát, de profitábilis is lehet.

Számos felhasználási lehetőség

Az újrahasznosítás során keletkező anyag az eredeti termoplasztikus poliolefinéval 85-90 százalékban megegyező fizikai tulajdonságokkal rendelkezik, szélesítve potenciális felhasználási lehetőségeit.

Az Ultra-Poly a program lezárulta után is tovább foglalkozik lökhárítók újrahasznosításával, a keletkező újrahasznosított termoplasztikus poliolefint pedig jelenleg additívként keverik hozzá más anyagokhoz, például polipropilénhez. Fizikai behatásokkal szembeni ellenállósága miatt felhasználásával például gyártósori rekeszek készülnek.

A vállalat úgy számol, hogy 2021-ben mintegy félmillió kilogrammnyi lökhárítót fognak tudni újrahasznosítani.

Kiemelt Partnereink