Trend Sikeresen teszteltek egy önvezető teherautót

Sikeresen teszteltek egy önvezető teherautót

autopro.hu/Sz.K. | 2023.07.31 04:20

Sikeresen teszteltek egy önvezető teherautót

Fotó: TuSimple

Az önvezető autók körül nagy a felhajtás, de az önvezető teherautók lehetnek azok, amelyek a legnagyobb változást hozzák a következő években. A tehergépkocsik órákon keresztül közlekednek az autópályán, ott, ami az egyik legkönnyebb hely az automatizált vezetés megvalósítására.

Hirdetés

A TuSimple autonóm tehergépkocsi-vállalat a közelmúltban több teljesen autonóm tesztvezetést is végrehajtott a kínai közutakon. Ez az első alkalom Kínában, amikor egy ilyen önvezető teherautót úgy tesztelnek, hogy senki nem ül a teherautóban.

Nem ez az első alkalom, hogy a TuSimple teljesen vezető nélküli tesztet végez: az előző sofőr nélküli tesztet 2021 decemberében végezték az Egyesült Államokban, Arizonában. Ez elég hosszú időnek tűnik a tesztek között, de egyelőre nem haladnak ennél gyorsabban, így a jármű piacra dobása sem fog hamar menni.

A TuSimple előnnyel indult

A TuSimple az egyik első cég volt, amelyik teljesen vezető nélküli tesztelési engedélyt kért Kínában, és ezt a múlt hónapban is megkapta. „A TuSimple az elsők között van, akik megkapták az engedélyt, ami lehetővé teszi a vállalat számára, hogy a kijelölt tesztterületein negyedik szintű teljesen autonóm vezetői teszteket végezzen. Sanghaj egyben az első olyan város lesz Kínában, amely törvényt fogad el a negyedik szintű, teljesen vezető nélküli autonóm teherautók tesztelésének engedélyezéséről” - írta akkor a vállalat.

2018-ban a TuSimple China, a TuSimple leányvállalata megkezdte az autonóm tesztelési tevékenységet a sanghaji Lingang New Area-ban. 2023 júniusáig a cég több mint 600 ezer kilométernyi tesztkilométert halmozott fel, és nulla incidenst és közúti szabálysértést ért el.

Sikeres kínai út

A TuSimple arról számolt be, hogy a tesztet „sikeresen teljesítette Kína első teljesen autonóm teherautója, amely nyílt közutakon közlekedett, anélkül, hogy ember ült volna a járműben”. A tesztút mintegy 62 kilométeren át tartott. A TuSimple szerint ennek során „komplex út- és időjárási körülmények között kellett navigálni a kikötő területén belüli városi és autópálya-környezetben.

A TuSimple keményen dolgozik az autonóm vezetési technológia fejlesztésén és finomításán. „A kínai Driver Out program több mint két évnyi intenzív fejlesztést jelent, ami bizonyítja a TuSimple elkötelezettségét egy olyan autonóm vezetési rendszer kifejlesztése iránt, amely megfelel a SAE negyedik szintű követelményeinek” – írja a CleanTechnica.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink