Trend Segít meghatározni a töltők ideális helyét az Amazon

Segít meghatározni a töltők ideális helyét az Amazon

autopro.hu/Sz.K. | 2023.09.24 12:23

Segít meghatározni a töltők ideális helyét az Amazon

Fotó: Amazon

A CHALET a „Charging Location for Electric Trucks” (Elektromos teherautók töltőhelye) rövidítése, amellyel a szállítási és logisztikai szolgáltatók megadhatják például a helyszíneket és útvonalakat, valamint olyan tényezőket, mint a jármű akkumulátorának mérete és hatótávolsága. A cél egy prioritási helyszínlista összeállítása a töltőinfrastruktúra fejlesztéséhez az egész kontinensen.

Hirdetés

A fenntartható árufuvarozók szövetsége (Sustainable Freight Buyers Alliance, SFBA) támogatja az eszközt, és arra kéri az iparág képviselőit, hogy minél több adatot és követelményt adjanak meg, hogy a fent említett helyszínlista a lehető legpontosabb legyen. Az Amazon szerint ugyanis az eszköznek mindezeket a tényezőket figyelembe kell vennie az ajánlott töltőépítési helyszín meghatározásakor.

Nyílt forráskódon hozzáférhető

Az Amazon a saját tájékoztatása szerint mindössze 18 hónap alatt fejlesztette ki a CHALET-et, és most nyílt forráskóddal teszi elérhetővé azt. Az Amazon szerint ebből az egész iparág profitálhat. A nyílt forráskód a GitHubon található meg, a chalet-charging-location-for-electric-trucks repository név alatt.

„A villamosítás Európában nem fog terjedni, amíg nem jön létre a gyors és kényelmes töltőinfrastruktúra. Csapataink egy tudományos alapokon nyugvó, hatékony eszközt építettek, és a kódot nyíltan közzétesszük, hogy minden vállalatnak segítsünk a villamosítással kapcsolatos stratégiai döntések meghozatalában” - mondta Andreas Marschner, az Amazon Transportation Services alelnöke.

Óriási befektetés

Az Amazon azt a célt tűzte ki, hogy 2040-re szén-dioxid-semleges legyen. Emellett a vállalat közölte, hogy támogatja a teherautók szén-dioxid-mentesítését célzó ambiciózus európai szabályozási keret megvalósítását. Ez magában foglalja a nehéz tehergépjárművekre vonatkozó szigorúbb szén-dioxid-szabványokat, amelyek 2030-ra legalább 50 százalékra, 2040-re pedig 90 százalékra emelnék az új tehergépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-csökkentési célokat az EU-ban.

Az Amazon 2022 októberében jelentette be, hogy a következő öt évben több mint egymilliárd eurót fektet be elektromos flottáinak és töltőinfrastruktúrájának bővítésébe Európában, ebből 400 millió eurót Németországban. Az online kereskedelmi óriás 2023 júliusában az amerikai Rivian első elektromos furgonjait is útnak indította Európában – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink