Trend Segít látni az önvezető autóknak a Vitesco

Segít látni az önvezető autóknak a Vitesco

autopro.hu/M.M. | 2023.09.01 09:22

Segít látni az önvezető autóknak a Vitesco

Fotó: Vitesco Technologies

Advanced Sensor Cleaning System, röviden ASCS – azaz a fejlett szenzortisztító rendszer nevet kapta a Vitesco és a luxemburgi Cebi Group közös fejlesztése. A megoldás egy integrált, minden az egyben szerkezet, amely az önvezető autók több mint tíz környezeti szenzorját is tisztán tudja tartani hét báros víznyomásával.

Hirdetés

A rendszer az önvezető autók azon problémáját oldja meg, amikor például egy lidar szenzor vagy kamera összekoszolódik, lehetetlenné téve a biztonságos autonóm működését a járműnek.

„A minden az egyben szenzortisztító rendszer kulcsfontosságú termék az autonóm elektromos vezetéshez. Egyetlen nagynyomású szivattyú elegendő több érzékelő tisztán tartásához alacsony vízfogyasztás mellett. Magas fokú integráltságának köszönhetően nagyon könnyen és gazdaságosan is elhelyezhető a járműben” – mondta Robert Paul, a Vitesco Technologies aktuátorokkal foglalkozó üzletágának a vezetője.

„A globálisan sikeres mosórendszer-technológiánkat a Vitesco Technologies elektronikai és elektromechanikai szakértelmével kombinálva egy olyan komplett rendszer jön létre, amely az autonóm elektromos járművek kulcsfontosságú eleme” – mutatott rá Etienne Jacqué, a Cebi Group kutatásért és fejlesztésért felelős divíziójának vezetője a két vállalat együttműködésének az előnyeire.

Fotó: Vitesco Technologies

A Vitesco Technologies három fontos komponenst biztosít a rendszerhez: egy nagynyomású (akár hét bárra is képes) szivattyút, amely biztosítja a rendszer számára a vizet, azt az elosztót, amely az áramlást a megfelelő szenzorokhoz irányítja, és az egész szerkezet vezérlőelektronikáját.

A Cebi Group magát a tartályt biztosítja, amelyet akár négy szivattyúval is el lehet látni, gondolva a klasszikus szélvédő- és fényszórótisztításra. Ezenfelül ők gyártják a komplex fúvókarendszert, valamint ők végzik el a szerkezet integrációját a járműbe. A két vállalat által fejlesztett megoldás várhatóan 2026 vége felé lehet majd elérhető.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink