Trend Rossz hír a tükör-, jó a kameragyártóknak

Rossz hír a tükör-, jó a kameragyártóknak

autopro.hu/B.B. | 2016.07.05 12:12

Rossz hír a tükör-, jó a kameragyártóknak

A legegyszerűbb alkatrészek is okosodnak: a világon elsőként teszi lehetővé Japán a kameralapú visszapillantók alkalmazását a hétköznapi forgalomban.

Hirdetés

Nemrég még csak kiállítások futurisztikus tanulmányautóin láthattunk, most azonban egy komoly lépéssel közelebb kerültünk a digitalizált visszapillantók hétköznapi elterjedéséhez is. A tükör nélküli hátratekintés régóta foglalkoztatja a mérnököket, és bár a tolatókamera jóvoltából már sofőrök milliói ismerkedtek meg a rendszerrel, ezt az oldalsó tükrök esetében eddig szinte csak sportautók esetében alkalmazták.

Ez változhat most meg, ugyanis Japánban június 17-én engedélyezték a technológiai hétköznapi használatát. Bár az autók okosítási folyamatának bírálói csak az árak további növekedését, illetve egy könnyebben meghibásodó alkatrészt látnak majd a digitalizált visszapillantókban, a technológia jóval több, mint marketingfogás.

A tükrök kamerára cserélésével nem csak a légellenállás és ezzel a fogyasztás csökkenhet, hanem javulhat a közlekedésbiztonság is, a kameráknak ugyanis nem jelentenek gondot a különböző napszakok vagy időjárási körülmények, például az éjszakák vagy az éles napsütés. A sofőrt nem zavarják majd esős időben az oldalablakon lévő vízcseppek sem, hiszen az újítás miatt elég lesz az utastérben található kijelzőket figyelni. A kamerák segítségével ráadásul a holtterek okozta kellemetlenségek is kiküszöbölhetők.

A tükrök eltűnése (vagy legalábbis méretük csökkenése) a formatervezőknek is korábban nem látott szabadságot ad, írja az Automotive News. A szigetországban, ahol jelenleg a japán Ichikoh Industries és a német Bosch kínálja a technológiát, becslések szerint 2023-ra 900 ezer autó futhat majd kameraalapú külső tükrökkel, a reformált belső visszapillantó még ennél is gyorsabban terjedhet.

A legalizálás valószínűleg hamarosan további országokban is megtörténhet: az Egyesült Államokban akár már 2018-ban, Kínában szintén néhány éven belül. Várhatóan az Európai Unió is megadja a zöld jelzést a „tükörmentes tükrök” előtt. Ez egyben egy új piac megnyílását is jelenti a vállalatoknak, a már említettek cégeken kívül alighanem a Valeo és a Continental is ugrásra készen áll.

Kiemelt Partnereink