Trend Rekordot állít a CATL új akkumulátora

Rekordot állít a CATL új akkumulátora

autopro.hu/V.M. | 2022.06.27 06:18

Rekordot állít a CATL új akkumulátora

Fotó: Twitter/catl_official

A világ vezető akkumulátorcella-gyártója, a kínai CATL bemutatta a harmadik generációs cell-to-pack, vagyis az akkumulátorba modulok elhagyásával beszerelhető cellatechnológiáját, amivel eddig nem látott mértékű helykihasználás érhető el.

Hirdetés

A CATL 72 százalékos helykihasználást ígér, amihez 255 wattóra/kilogramm energiasűrűség párosul. Ez azt jelenti, hogy az új akkumulátortechnológiát használva könnyedén készíthetőek több mint ezer kilométer hatótávolságot biztosító akkumulátorok – írja a vállalat.

Ma az elektromos autók akkumulátoraiba a cellákat nem önmagukban, hanem több modulba rendezve építik be, ami azonban a cellák kevésbé sűrű elhelyezéséhez vezet. A CATL még 2019-ben mutatta be első modul nélküli akkucella-technológiáját, amivel 50 százalékot meghaladó helykihasználást valósított meg. Most leleplezett Qilin nevet viselő koncepciója ennek a továbbfejlesztésével született meg.

Villámgyors töltés

Az új koncepció esetében minden cella közé nagy felületű folyadékhűtéses elemeket lehet építeni, ezzel a hőcserélési felület méretét négyszeresére növelve. A javított hűtési teljesítmény lehetővé teszi az akku akár tíz perc alatti feltöltését, továbbá a cellák gyorsabb lehűlését is. A CATL közleménye szerint az új technológia bármilyen kémiai összetételű cellákkal alkalmazva képes biztosítani a termikus stabilitást, lehetővé téve nagyobb energiasűrűségű anyag-összetételek alkalmazását.

Összevetve a Tesla által is használt 4680 jelölésű cellaformátummal – azonos külső akkumulátorméretet és kémiai összetételt feltételezve – a CATL szerint a saját technológiája a hatótávolság, a töltési sebesség, a biztonság, az élettartam és az energiahatékonyság terén is jobban teljesít.

A sorozatgyártás és a forgalmazás megkezdését 2023-ban tervezi a kínai vállalat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink