Trend Ráfekszik az e-infrastruktúra Szlovákia

Ráfekszik az e-infrastruktúra Szlovákia

autopro.hu/P.B. | 2022.12.02 16:47

Ráfekszik az e-infrastruktúra Szlovákia

Fotó: Euractiv

Szlovákia kormánya összesen 46 millió eurót szabadít fel a töltési infrastruktúra országos kiépítésére. Az új költségvetés 100 százalékos támogatást tartalmaz a nagy teljesítményű töltőkhöz, de a lassabb töltőállomások finanszírozását is biztosítják az önkormányzatokban és a munkahelyeken.

Hirdetés

A Szlovák Elektromos Járművek Szövetsége (angol rövidítése SEVA, szlovák neve: Slovenská asociácia pre elektromobilitu) ismertette a költségvetését, egyben várja azokat a pályázatokat, amiken keresztül az állam támogatni tudja a töltési infrastruktúrával kapcsolatos projekteket.

A legjelentősebb program 30 millió eurós költségvetéssel egy ultragyors töltőhálózat kiépítése az autópályák mentén. A szlovák kormány emellett tízmillió eurós támogatást tart fenn a vidéki régiók töltési infrastruktúrájának fejlesztésére, valamint hatmillió eurót a vállalatoknak. Ez azt jelenti, hogy a szlovák önkormányzatok, cégek és gyorsforgalmi utak helyszínei mind jogosultak lesznek az elektromos járművek töltési infrastruktúra nyilvános finanszírozására.

A program több mint hatvan központ létrehozását tűzi ki célul, összesen 230 töltési ponttal - vagyis minden telephelyen 4-6 ultragyors, legalább 150 kilowattos töltőállomást tud majd feltölteni. A SEVA szerint a kormány legalább 1 megawattos csatlakozást is előír minden egyes hubhoz, hogy több nagy teljesítményű gyorstöltést is lehessen kezelni, és még többet tudjanak befogadni.

Juthat belőle a magyarlakta területekre is

A 7000 főt meghaladó lélekszámú városok (Szlovákiában több mint 100 ilyen van, köztük számos város délen) kérhetik az államtól a 10 milliós alapból való részesedést. Ez a rendszer elsősorban váltakozó áramú töltőpontok (11 kilowatt) kiépítésére törekszik, néhány 50 kilowattos egyenáramú töltővel.

A lassú váltóáramú töltő maximális támogatása csatlakozásonként 3000 euró, tehát két csatlakozóval töltőállomásonként 6000 euró. Az 50 kilowatt teljesítményű egyenáramú töltők 29 ezer euróig finanszírozhatók, míg a legfeljebb 150 kilowattos töltők akár 130 ezer eurót is kaphatnak. A támogatások sokfélesége megnehezíti annak előrejelzését, hogy a kormány hány töltővel számol. Szlovákiában jelenleg 1300 nyilvános töltőpont áll rendelkezésre.

A SEVA szorosan egyeztet az illetékes minisztériummal a részletes feltételekről és a jelentkezés módjáról, de reméli, hogy ezeket a jövő hónapban bejelentik. Az eddigi hatmilliós program keretében Szlovákia a 11 kilowattos nyilvános váltakozó áramú és 50 kilowattos egyenáramú töltőpontok kiépítéséhez szükséges források 50 százalékát biztosítja a vállalatok számára.

Megkönnyítenék a kialakítást

Ezeket a beruházásokat egy sor szabályozási reform egészíti majd ki, amelyek célja az ilyen állomások telepítése előtti akadályok megszüntetése – teszi hozzá a SEVA. „Összességében ezek a kezdeményezések jelentős, stratégiai beruházásokat jelentenek a szlovákiai nyilvános töltési infrastruktúrába olyan helyeken és ágazatokban, ahol nagy hatással lesznek az elektromos átállásra” – mondta Patrik Krizansky, a SEVA igazgatója.

A támogatást Szlovákia a 6,3 milliárd eurós helyreállítási alapból finanszírozza, amelyet az Európai Bizottság 2021 júliusában hagyott jóvá – jegyzi meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink