Trend Ötödével növelné az e-autók hatótávját a Panasonic

Ötödével növelné az e-autók hatótávját a Panasonic

autopro.hu/V.M. | 2022.07.13 17:17

Ötödével növelné az e-autók hatótávját a Panasonic

Fotó: Panasonic

A nagy akkumulátorgyártók közé tartozó Panasonic olyan technológia bevezetésére készül, amivel a mostanihoz képest 20 százalékkal nagyobb távolságot tehetnek majd meg az elektromos autók.

Hirdetés

A japán vállalat növelni készül akkumulátorai energiasűrűségét, ami egyrészt nagyobb hatótávolság elérését, másik részről az akkumulátor méretének a hatótáv feláldozása nélküli csökkentését teszi lehetővé. Utóbbi segítheti tágasabb belsőterek kialakítását.

Az energiasűrűséget új adalékokkal érné el a Panasonic. A Reuters-nek nyilatkozó Shoichiro Watanabe, a Panasonic technológiai vezetője szerint az új adalékokkal a cellák károsodás nélkül működhetnek majd a korábbinál magasabb feszültségen.

A technológiát több lépcsőben tervezik bevezetni, míg 2030-ra el nem érik a 20 százalékos hatótáv-növekedést – osztotta meg Watanabe, aki arra azonban nem tért ki, hogy a technológia első implementálására mikor fog sor kerülni.

Felveszik a harcot az öregedéssel

Az új adalékokat egy másik fejlesztés alatt álló technológiával fogják kombinálni. Ez a bizonyos másik technológia lassítani fogja az akkumulátorcellák öregedését magas feszültségen. Mint ahogy arra az Autocar rámutat, ez különösen fontos annak fényében, hogy bár a magasabb feszültség nagyobb energiatárolási kapacitást jelent, hosszabb távon egyúttal az akkuk teljesítményének gyorsabb romlásához vezet.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink