Trend Óriási térhódítás előtt áll az 5G az autózásban

Óriási térhódítás előtt áll az 5G az autózásban

autopro.hu/V.M. | 2020.03.22 08:20

Óriási térhódítás előtt áll az 5G az autózásban

Fotó: Qualcomm Media Center

Az ABI Research kutatása szerint 2030-ra mintegy 41 millió 5G kapcsolattal rendelkező személygépkocsi lesz a világ útjain. Az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatnak köszönhetően csökkenthető lesz a közlekedési balesetek száma, valamint a járművek fogyasztása is.

Hirdetés

A sok lehetőséget tartogató technológia térhódítása természetesen tovább fog folytatódni 2030 után is. A technológiai tanácsadó vállalat szerint 2035-ben már 83 millió olyan autó lesz, mely képes lesz az 5G-s cellás technológián alapuló jármű-környezet (cellular vehicle-to-everything – C-V2X) kommunikációra. Ugyanekkorra az 5G-t használó autók fogják kitenni a C-V2X képességgel rendelkező autók több mint 75 százalékát.

Alig két év, és az 5G már az autóinkban is elérhető lesz

Leo Gergs, az ABI Research 5G-piacokkal foglalkozó kutatója elmondta, hogy a 2020-as évtizedben egyre több autógyártó fogja elkezdeni a C-V2X modulok fejlesztését, az első 5G kapcsolattal ellátott autók pedig már 2022-ben piacra kerülhetnek.

Eddig csak egy gyártó, a Ford jelezte, hogy mikortól fog C-V2X modulokat építeni autóiba. Az amerikai cég tervei szerint 2021-től fog új modelljeiben megjelenni a környezettel való kommunikáció képessége. A pontos időpont hiánya természetesen nem azt jelenti, hogy más márkáknál nem zajlanak ilyen irányú fejlesztések. Többek között az Audi, a BMW, illetve a Volkswagen is együttműködésre lépett olyan vállalatokkal mint az Ericsson, a Huawei vagy a Nokia, hogy a cellás kommunikációs megoldásainak járművekben használhatóságát tesztelje.

Jó eredmények születtek

Ezek a tesztek már rámutattak arra, hogy az 5G-vel optimalizálható a forgalom, ami által akár harmadával is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás. Az 5G másik kedvező hatása a közlekedés biztonságosabbá tétele, azáltal ugyanis hogy a járművek adatcserét folytathatnak, az előzések biztonságosabbá tehetőek, és csökkenthetőek a balesetek előfordulása. Végső soron az 5G nagy szerephez fog jutni a halálos kimenetelű közúti balesetektől mentes közlekedés megvalósításában – olvasható a Green Car Congress oldalán.

Az ABI Research becslése szerint 2035-re az 5G 17 milliárd dollárral fog hozzájárulni a globális GDP-hez. A hozzájárulás egy jelentős része a közúti balesetek, illetve az azokhoz kapcsolódó költségek visszaszorításából ered majd.

Leo Gergs megjegyezte, hogy ennek eléréshez a közszféra szereplőinek és a közlekedési infrastruktúra fenntartóinak segítenie kell a C-V2X terjedését. Az amerikai Federal Communication Comission (FCC), azaz a Szövetségi Kommunikációs Bizottság döntése az 5,9 gigahertzes frekvencia fenntartásáról a C-V2X technológia számára egy lépés a jó irányba. Amellett, hogy más szabályozó szerveknek is követnie kell az FCC példáját, ahhoz hogy az 5G a járműveinkben sikeresen alkalmazható legyen az infrastruktúra üzemeltetőinek, valamint az infrastruktúrát alkotó részegységek készítőinek is el kell kezdenie együttműködni az autógyártókkal.

Kiemelt Partnereink