Trend Önjavító akkuk készíthetőek egy új technológiával

Önjavító akkuk készíthetőek egy új technológiával

autopro.hu/V.M. | 2021.12.06 11:22

Önjavító akkuk készíthetőek egy új technológiával

Fotó: Facebook/StoredotLtd

A rendkívül gyorsan tölthető akkumulátorokon dolgozó izraeli StoreDot egy olyan technológiát fejlesztett ki, ami lehetővé teszi, hogy az akkumulátorok cellái regenerálódjanak használat közben.

Hirdetés

Az önjavító rendszer szoftveres algoritmusokból és kapcsolódó hardveres elemekből áll. A rendszer beazonosítja a csökkent teljesítményű, esetleg túlmelegedő cellákat, majd átmenetileg deaktiválja azokat rekondicionálás céljából. A vezethetőséget, illetve a jármű teljesítményét nem befolyásoló folyamat során a cellák visszanyerhetik eredeti teljesítményüket.

A megoldás fontos szerepet kaphat az akkumulátorok élettartamának kitolásában, a hatótávolság növelésében, valamint a biztonsági szint javításában a túlmelegedés megelőzésén keresztül.

Fejlesztését a StoreDot szabadalmaztatta, a szabadalomhoz kapcsolódó dokumentációban pedig részletezi, hogy az önjavító rendszer hogyan is működik töltéskor, illetve akkor, amikor a járművel mozognak vagy az nyugalmi helyzetben van.

Innovatív fejlesztések

A 2012-es alapítású StoreDot többféle fejlesztést is végez akkumulátorokhoz kapcsolódóan. Nemrég egy olyan megoldását védetett le, amivel az elektromos autók akkumulátora a jármű teljes életideje alatt megőrzi eredeti energiatárolási kapacitását. Ezenkívül más vállalatok számára is elérhetővé tett egy szoftveres és hardveres fejlesztéseken alapuló megoldást, amivel emelhető a töltési teljesítmény.

Mindezek mellett a StoreDot töretlenül halad a rendkívül gyorsan tölthető autóipari lítiumion akkumulátorok fejlesztésével. A több autógyártóval is előrehaladott tárgyalásokat folytató vállalat 2024-ben meg akarja kezdeni az XFC (extrém gyorsan tölthető) technológiával készült akkumulátorok nagy volumenű gyártását, amik a töltési idő megfelezését kínálják változatlan ár mellett. Nem mellesleg a cég már saját szilárdtest akkumulátorok fejlesztésén is dolgozik – írja a Green Car Congress.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink