Trend Önjáró bányadömpereket tesztelnek Ausztráliában

Önjáró bányadömpereket tesztelnek Ausztráliában

autopro.hu/V.T. | 2023.09.10 04:19

Önjáró bányadömpereket tesztelnek Ausztráliában

Fotó: Liebherr

A Liebherr bányászati részlege bejelentette, hogy valós munkakörnyezetben fog validációs tesztet végezni autonóm T 264-es dömperekkel. A hírek szerint a teszt az év egy későbbi részében fog megtörténni egy nyugat-ausztráliai bányaterületen.

Hirdetés

„Jelentős mértékű kutatás, fejlesztés és tervezés után a Liebherr izgatottan jelenti be az Autonóm Szállítmányozási Megoldások (AHS) validációjának megkezdését, hogy ezzel közelebb kerüljünk a következő generációs önjáró bányászati technológiák éles alkalmazásához” – nyilatkozta Scott Bellamy, a termékmenedzsment osztályigazgatója a projekt bejelentésekor. „Ez a kezdeményezés nem csupán a Liebherr Mining AHS rendszerének piaci bevezetését jelenti, hanem a vállalat további terjeszkedését is jelzi, mint a bányaipar technológiai szolgáltatója.”

A Liebherr állítása szerint már elvégeztek egy teljeskörű belső validációs tesztet a technológián a vállalat Egyesült Államokbéli bányászati fejlesztőközpontjában.

Nagy mérethez nagy erő társul

Az ausztráliai teszten résztvevő flotta négy darab T 264-es teherautóból fog állni. A T 264-es a Liebherr 240 tonnás kategóriában kínált járműve. 265 tonnás hasznos teher szállítására van hitelesítve, miközben a jármű teljes súlya legfeljebb 459 tonna lehet. A munkagépbe három különböző típusú motor szerelhető, amelyek mindegyike legfeljebb 2700 lóerős teljesítményt képes leadni. Ezeket a Litronic Plus váltóáramú hajtásrendszerrel, valamint 4425 lóerős teljesítménnyel rendelkező, szintén váltóáramú kerékhajtóművekkel párosítják.

A Liebherr önjáró rendszere autonóm funkciók egész sorát vonultatja fel, amiket egy központi vezérlőrendszerbe integrálnak szabványosított „nyílt protokollok” használatával. A vállalat célja az, hogy az ügyfeleknek szabad kezet adjon a kívánt felszerelések, autonóm megoldások és vezérlőrendszerek kiválasztásában.

Támogatást is biztosítanak

A Liebherr szerint ez a teszt a bányászati autonóm rendszerek fejlesztésének gyorsításában egy következő lépcsőt jelent. „Az autonóm technológiák első alkalmazásával egy időben a Liebherr megnövelte az ezzel foglalkozó csapatának létszámát, hogy így helyszíni támogatást nyújthasson az AHS validációs programja közben” – mondta Bellamy.

„A célunk az, hogy a vállalatunk ne csak ezt az egy izgalmas projektet legyen képes támogatni a jövőben, hanem más AHS-t alkalmazó ügyfeleknek és régióknak is segítséget tudjunk nyújtani” – idézi Bellamy-t a SAE International.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink