Trend Olcsóbb lehet az olaj, ha sok e-teherautó lesz Kínában

Olcsóbb lehet az olaj, ha sok e-teherautó lesz Kínában

autopro.hu/P.B. | 2022.11.02 06:19

Olcsóbb lehet az olaj, ha sok e-teherautó lesz Kínában

Fotó: ACEA Press

Minél több dízel teherautó tűnik el az az utakról, annál kisebb lesz az olaj iránti kereslet. Ez különösen az olyan országok elektromos átállása esetében lehet érdekes, mint Kína, ahol óriási számú tehergépkocsi van fogalomban.

Hirdetés

Az elektromos haszongépjárművek terjedése még csak most fog igazán beindulni a következő években, de különösen a rövidebb városi szállítási feladatok esetében már most is több országban alkalmaznak ilyen járműveket - ez alól Kína sem kivétel. Egy új jelentés szerint az akkumulátorral hajtott kishaszonjárművek eladásai a 2020-as egy százalék alatti részesedésről idénre a teljes piac 10 százalékára emelkedtek. Ez a komoly ugrás hatással lehet akár a globális olajkeresletre is az InsideEVs szerint.

A Bloomberg által közölt jelentés alapján a tendencia semmi jelét nem mutatja a megállásnak – Kínában egyre több furgont és kisteherautót vásárolnak elektromos hajtással, és ez a trend lassan a nagyobb teherautókra is kiterjed majd, ahogy a technológia versenyképessé válik (egyelőre a nagyobb járművek szegmensében nem nagy a kínálat elektromos modellekből).

A rendelkezésre álló nagyobb elektromos teherautók hiánya ellenére is a két évvel ezelőtti gyakorlatilag nulla jelenlétről mára a legalább részben elektromos nyergesvontatók eladása elérte a 3,4 százalékot, és a növekedés várhatóan csak folytatódni és erősödni fog.

Ez a jövő

Az akkumulátortechnológia fejlődésével az elektromos teherautók egyre több feladatra lesznek alkalmasak, így például a hosszabb távú munkákra is. Növeli az elektromos teherautók terjedésének esélyét, hogy Kínában nemcsak a személygépkocsik, hanem a teherautók és kisteherautók akkumulátorcseréje is létező jelenség. A várakozások szerint a közeljövőben mintegy 34 ezer cserélhető akkumulátorral rendelkező elektromos haszongépjármű lesz forgalomban Kínában.

Az elektromos autók és teherautók kínai terjedése hatással lesz a globális olajárakra, hiszen az olaj iránti kereslet érezhetően csökkenni fog. Kérdés persze, hogy mire az átlagemberek pénztárcája megérezné az elektromos autók terjedésének hatásait, addigra mennyire lesznek elérhetőek a belső égésű motorral szerelt új autók.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink