Trend Norvégia nagyot húz: kamionból is csak elektromos legyen!

Norvégia nagyot húz: kamionból is csak elektromos legyen!

autopro.hu/P.B. | 2023.12.05 11:23

Norvégia nagyot húz: kamionból is csak elektromos legyen!

Fotó: Daimler Truck

Norvégiában komolyan gondolják a fosszilis üzemanyagok korának végét. Az országban 2025-től csak elektromos személyautókat lehet forgalomba helyezi, 2030-tól a haszongépjárművekre is érvényes lesz a rendelkezés.

Hirdetés

Az eddigi tervek szerint Norvégiában 2030-tól az újonnan forgalomba helyezett teherautók, kamionok legalább felének elektromosnak kellett volna lennie. Ezt nem találták elég szigorúnak, ezért az új szabályok szerint csak elektromos haszongépjárműveket helyezhetnek majd forgalomba 2030-tól az északi országban – a parlament már elfogadta a tervezetet, most arra kérik a kormányt, mutasson be egy megvalósíthatósági tervet.

A norvég kormány korábban már emelte az elektromos átállásra fordítható büdzsét, a következő lépés, hogy 2024-től támogassák az új, elektromos teherautók vásárlását – írja az electrive.com.

Mint ismert, Norvégiában 2025-től csak tisztán elektromos személyautókat helyezhetnek forgalomba újonnan. Ez nem fog drasztikus változást hozni, mert az újautó-eladások jelentős hányadát már ma is elektromos autók teszik ki az országban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink