Trend Nincs hol tölteni az e-autókat a szárazság miatt

Nincs hol tölteni az e-autókat a szárazság miatt

autopro.hu/E.M. | 2022.08.29 08:18

Nincs hol tölteni az e-autókat a szárazság miatt

Fotó: Pixabay

A kedvezőtlen időjárási kondíciók okozta áramellátási zavarok miatt a Tesla és a Nio is a töltőállomások működésének korlátozására vagy felfüggesztésére kényszerült több kínai városban.

Hirdetés

Ahogy az autopro.hu is beszámolt róla, a szárazság okozta kínai energiahiány miatt korábban a Toyota Motor és a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL is leállította gyártóüzemét. Úgy tűnik azonban, hogy a szecsuáni tartományban több éves rekordot megdöntő aszály nem csak a gyárak, hanem a töltőállomások működésére is hatással van.

Az elektromos autótulajdonosok legnagyobb sajnálatára a Tesla Supercharger és a Nio akkumulátorcsere-állomások érintettek Csengtu és Csungking városokban.

Túl nagy energiaszükséglet

A NIO értesítette ügyfeleit, hogy néhány akkumulátorcsere-állomás nem használható a „hálózat tartósan magas hőmérséklet következtében kialakult súlyos túlterheltsége miatt”. Jelentések szerint a Tesla töltőállomásai közül is már csak kettő maradt használható az említett városokban, de azok is csak éjszaka.

A korlátozások nem meglepőek, hiszen egyetlen akkumulátorcsere-állomás energiafogyasztása könnyen meghaladhatja a 100 kilowattot. A gyorstöltő állomások pedig akár olyan komoly terhelést is jelenthetnek a hálózat számára, mint egy gyár vagy egy vonat.

Figyelmeztető jel

Az országoknak a kialakult helyzetből tanulva addig kellene elkezdeni növelni az erőművekre, a távvezetékekre és az energiatároló rendszerekre fordított kiadásaikat, amíg az elektromos autók aránya nem kezd el drasztikusan emelkedni a teljes járműállományban.

A mostani eset is jól mutatja, hogy ezek nélkül a töltési infrastruktúra kialakítása kevés lesz és csúcskereslet vagy korlátozott kínálat esetén zavarok léphetnek fel – számolt be az InsideEVs.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink