Gyártók Szárazság miatt állnak le gyárak Kínában

Szárazság miatt állnak le gyárak Kínában

autopro.hu/V.M. | 2022.08.19 16:49

Szárazság miatt állnak le gyárak Kínában

A kép csak illusztráció | Fotó: Toyota

A Toyota Motor és a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL is felfüggesztette termelését Szecsuan kínai tartományban, mivel a szárazság okozta energiahiány ellehetetlenítette a további működést.

Hirdetés

A Toyota a tartományi fővárosban, Csengtuban lévő létesítményét zárta be augusztus 20-áig, míg a kínai CATL a Yibinben található akkumulátorgyárát állította le, ugyanazzal a dátummal bezárólag.

Szecsuan, amely Kína egyik legnépesebb tartománya, nagy mértékben támaszkodik vízenergiára, ami különösen kiszolgáltatottá teszi a hőhullámokkal és a szárazságokkal szemben, melyek egyidejűleg dobják meg az energiafogyasztást és csökkentik a víztározók szintjét.

A tartomány gyártási központ, és fontos szerepet tölt be az elektromobilitás szempontjából kulcsfontosságú lítiumellátásban. Az akkumulátorgyártók szemében csakugyan preferált a gyártásból eredő kibocsátás redukálását lehetővé tevő vízenergia rendelkezésre állása miatt. A CATL például ebben a tartományban rendelkezik a második legnagyobb tervezett és már megvalósított termelési kapacitással, ami mintegy 100 gigawattórát tesz ki.

Késő kiszállítások

A Toyota azután zárta be Csengtuban lévő, évente körülbelül 30 ezer járművet összeszerelő egységét, hogy a helyi kormányzat felszólította a termelővállalatokat gyáraik augusztus 20-ig tartó leállítására.

Egy másik autógyártó, a Volkswagen közölte, hogy várakozásai szerint a szintén Csengtuban lévő létesítményének leállítása a kiszállítások minimális késésén kívül nem fog további problémákat okozni.

A szecsuani gyárleállások más szektorokat, így például a fémipart és a napelem panelek gyártását is érinti. A helyi acélgyáraknak mintegy háromnegyede érintett – ezek az üzemek vagy teljesen leálltak, vagy csökkentették termelésüket.

Egy országnyi gazdaságot fenyeget a hiány

Bár más kínai tartományok is energiahiánnyal küzdenek, súlyos hiány aligha fog Szecsuanon kívül is jelentkezni, a tartomány nagy mértékben vízenergiára támaszkodásából adódóan.

Még így is azonban, a kényszerű leállások egy Németországéhoz hasonló méretű népességgel és egy Törökországénál nagyobb gazdasággal rendelkező területet sújtanak – írta meg a The Detroit News.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink