Trend Nem jelent többé gondot a párhuzamos parkolás

Nem jelent többé gondot a párhuzamos parkolás

autopro.hu/V.R. | 2023.05.02 08:20

Nem jelent többé gondot a párhuzamos parkolás

Fotó: Hyundai Mobis

A Hyundai Mobis, a Hyundai Motor Csoport saját beszállítója bemutatta az e-Corner rendszerrel felszerelt Ioniq 5 modellt, amint tesztpályájukon és a szomszédos utakon, sajátos vezetési módszerekkel közlekedik. A valós utakon közlekedő demóautó sikere bizonyítja a korábban csupán a jövő technológiájának számító rendszer megbízhatóságát.

Hirdetés

A Hyundai Mobis által kifejlesztett e-Corner rendszer négy darab, vagyis minden egyes kerékre felszerelt, villanymotorral ellátott modulból áll, amik segítségével hagyományos módon nem megvalósítható manővereket alkalmazhat a jármű vezetője. A brake by wire és steer by wire működési elvű, vagyis a fékezést és a kormányzást csupán elektronikai kapcsolaton keresztül végző rendszert az elektromosítás és az autonóm vezetés kulcsfontosságú mobilitási technológiájának tekinti a Hyundai. Az innovatív fejlesztést a világon még sehol nem vitték sorozatgyártásba.

Az e-Corner többek között lehetővé teszi az úgynevezett „rákjárást”, ami mind a négy kerék 90 fokos elfordulását jelenti a párhuzamos mozgáshoz, ezzel megkönnyítve a szűk helyeken való párhuzamos parkolást.

A jármű emellett „zérófordulást" is bemutatott, amely során az első kerekeket befelé, míg a hátsó kerekeket külső irányba forgatva 360 fokos fordulatot hajtott végre. Ez a funkció lehetővé teszi a vezető számára, hogy szűk helyen, minimális mozgással könnyedén megfordítsa a járművet.

Eddig nem látott fejlesztések

A Hyundai Mobis ezen fejlesztéseivel, közlése szerint egy lépéssel globális versenytársai előtt halad, kihasználva azt, hogy a kormányzás és a fékezés mellett a csatlakoztathatóság és az elektrifikáció területein is számos alkatrészt fejleszt és gyárt.

Cheon Jae-seung, a dél-koreai beszállító technológiai intézetének vezetője elmondása szerint: „Az e-Corner rendszert a jövő mobilitási igényeinek kielégítése érdekében optimalizáljuk. Biztosítani fogjuk az autonóm vezetésben és a speciális célú járművekben alkalmazható különböző típusú, testre szabott megoldásokat, annak érdekében, hogy megszilárdítsuk elképzelésünket, miszerint új szintre lépjünk mobilitásiplatform-szolgáltatóként.”

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink