Trend Nem akármilyen fáradtságfigyelő rendszeren dolgozik a Seat

Nem akármilyen fáradtságfigyelő rendszeren dolgozik a Seat

autopro.hu/V.M. | 2020.03.14 12:21

Nem akármilyen fáradtságfigyelő rendszeren dolgozik a Seat

Fotó: Seat Press

A Tel-Aviv-i Seat Xplora csapata az izraeli Eyesight Technologies vállalattal együttműködve egy olyan éberségfigyelőt fejlesztenek, melynek képességei túlmutatnak az eddig megszokottakon. A megoldás segítséget nyújthat majd a fáradtságból és figyelmetlenségből eredő balesetek számának csökkentésében.

Hirdetés

A közösen készített rendszer szem- és fejmozgás alapján fogja megállapítani, hogy a vezetőnek elvonja-e valami a figyelmét vagy, hogy a fáradtság miatt közel áll-e az elalváshoz. Az algoritmus képes lesz a szemnyitottság, a tekintet, a pislogási gyakoriság, a fejtartás, illetve más vizuális jellemzők elemzésére is.

Nem szokványos funkciók

A rendszer akkor is jelezni fog, ha úgy érzékeli, hogy a sofőr figyelmét elvonja a telefonhasználat. Ezen túlmenően fel fogja ismerni, hogy ki ül a vezetőülésben, és a korábbi utak során megismert személyes preferenciáknak megfelelően fogja beállítani többek között az üléseket, tükröket, valamint a hőmérsékletet is. Ez azonban még mindig nem minden, ugyanis a rendszer a gyalogosokat is felismeri majd, és megállapítja, hogy a vezető észrevette őket.

Az Európai Bizottság statisztikái szerint a figyelmetlenség és a fáradtság számítanak az egyik legnagyobb veszélyforrásnak az utakon, amit az is jól mutat, hogy a közúti balesetek 36 százalékában játszanak szerepet. Stefan Ilijevic, a márka termékfejlesztési vezetője pedig elmondta, hogy az európai közúti szerencsétlenségek 90 százalékáért felelős az emberi tényező, beleértve a gyorshajtást, illetve az alkohol- és drogfogyasztást is.

Bármikor állítható fényáteresztés

Az Xplora a szintén izraeli Gauzyval együttműködve egy olyan technológián is dolgozik, mely lehetővé tenné a vezetőnek, hogy erősen napsütéses időben besötétítse az ablakokat, míg sötétben növelje fényáteresztő képességüket.

Az Xplorát a Seat és a Volkswagen Csoport izraeli vezérképviseletét ellátó Champion Motors hozta létre még 2017-ben. A csapatot olyan vállalatok felkutatására teremtették, akik közlekedésbiztonsági, kiberbiztonsági, fenntarthatósági, valamint mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket végeznek. Céljuk, hogy évente legalább tíz koncepció életképességét vizsgálják meg. Mintegy két év leforgása alatt több mint kettőszáz izraeli vállalattal alakítottak ki kooperációt.

Kiemelt Partnereink