Trend Mi történik, ha egy e-autóba belecsap a villám?

Mi történik, ha egy e-autóba belecsap a villám?

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.25 04:19

Mi történik, ha egy e-autóba belecsap a villám?

Fotó: Pexels

Az ausztrál tűzoltóság és mentőszolgálat tippeket tett közzé, mit érdemes tennünk, ha villámokkal teli viharba keveredünk, illetve milyen biztonsági előírásokat érdemes követnünk, ha éppen esős időben töltenénk az autót.

Hirdetés

Az már korábban is bebizonyosodott, hogy a belső égésű motoros autóknál nem okoz komolyabb gondot, ha villámcsapás éri őket, de mi történik akkor, ha az autót 400 voltos elektromos áram hajtja? A villámlás a múltban már okozott károkat az belső égésű autók külsejében és kábelezésében, de általában az autók többnyire sérülésmentesen megússzák a balesetet. Szerencsére az e-autók sem különböznek ettől.

Az ausztrál tűzoltóság és mentőszolgálat azonban azt tanácsolja az elektromosautó-vezetőknek, hogy „az ütközésben, tűzben érintett vagy víz alá került elektromos járműveket óvatosan kell kezelni, mivel a nagyfeszültségű akkumulátorcsomag sérülhet".

„Óvatosan járjon el, miután e-autóját villámcsapás érte, és gyorsan ellenőrizze a sérüléseket. Ha bizonytalan, mindig a legjobb, ha műszaki szakemberhez vagy közúti segélyszolgálathoz fordul, ha nem biztos benne, hogy autója biztonságosan vezethető.” – tanácsolták.

Na de mi történik, ha egy e-autót villámcsapás ér?

Az e-autók ugyanúgy kezelik a villámcsapást, mint egy belső égésű autó, hiszen az elektromosság folyamatosan próbálja földelni magát. Az e-autó négy gumiabroncson keresztül érintkezik a talajjal, ami azt jelenti, hogy a villámcsapásból származó elektromosságnak nincs hová mennie. Az autóban ülve vagy vezetés közben is sok minden választja el attól, hogy a villám az autóban ülőkbe csapódjon. Az elektromosság az autó fém burkolatán keresztül fog áthaladni, nem pedig a bőr, műanyag vagy szövet belső terén.

A töltésre oda kell figyelni

Bár az elektromos autó töltése viharban nem jelent önmagában semmi veszélyt, óvatosan kell eljárni az autó csatlakoztatása és kihúzása közben. Legrosszabb esetben az autóba töltés közben belecsapó villám kioldja a megszakítót vagy kiégeti a biztosítékot. A tűzoltóság azt tanácsolja, hogy „mindig legyen óvatos, amikor esős időben, és különösen villámlással teli viharok idején tölti autóját". Tehát ne rohanjon ki, és ne húzza ki az autóját, ha látja, hogy kint villámlik.

A csatlakozókat úgy tervezték, hogy esőben is használhatóak legyenek, mivel töltés közben minimális vizet engednek be. Tehát nem olyan, mintha azonnali áramlást biztosítana az autónak. Mind a váltó-, mind az egyenáramú töltésnél, de különösen az egyenáramú töltésnél, mivel az nagyobb teljesítményű, az áram nem ömlik az autóba, amint töltőre csatlakoztatjuk.

A rendszer számos biztonsági ellenőrzést végez, mielőtt áramot engedne, többek között azt is, hogy vannak-e áramhibák. Ha hibát észlel a vezetékekben vagy a kommunikációban, akkor nem kezdi el a töltést.

Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, amikor esős időben csatlakoztatunk egy egyenáramú töltőhöz, hogy ellenőrizzük a kábelezést, hogy nincs-e rajta sérülés, illetve ha van egy fedetlen kábel, az veszélyes lehet. Elvégre elektromos berendezésről van szó – írja a drive.com

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink