Trend Megpecsételődött a benzin- és dízelüzemű autók sorsa Kanadában

Megpecsételődött a benzin- és dízelüzemű autók sorsa Kanadában

autopro.hu/V.M. | 2021.07.01 04:18

Megpecsételődött a benzin- és dízelüzemű autók sorsa Kanadában

Fotó: GM Corporate Newsroom

Kanada 2035-től betiltja a benzines és dízelüzemű új személyautók, valamint kistehergépkocsik értékesítését. Ezzel Kanada vált a következővé azoknak az államoknak és közigazgatási egységeknek a sorában, amik egy kitűzött időpontban véget vetnének a konvencionális hajtások korszakának.

Hirdetés

A Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kormánya által kiadott nyilatkozat szerint 2035-től kizárólag zéró kibocsátású új autókat és kistehergépjárműveket lehet forgalmazni Kanadában. Az átmenetet az állam befektetések és szabályozások kombinációjával fogja támogatni, 2025-re, illetve 2030-re pedig egyaránt köztes célértékekben fogják meghatározni az emissziómentes modellek kívánt értékesítési számát.

Jonathan Wilkinson környezetvédelmi miniszter részletesebben is kitért arra, hogy az elektromos átmenetet hogyan is készül támogatni a kormány. Mint fogalmazott, ártámogatásba, töltőhálózatba, vállalati adókedvezményekbe egyaránt fektetni fognak.

„Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy a kanadai zéró emissziós járművekre vonatkozó értékesítési célértékeket összehangoljuk a legambiciózusabb észak-amerikai igazgatásokéval” – tette hozzá Wilkinson.

Észak-Amerikában és azon kívül is találni példákat

Nagy-Britannia tavaly jelentette be, hogy 2030-tól nem fogja engedélyezni az új benzin- és dízelüzemű személyautók és könnyű tehergépjárművek forgalmazását, míg a hibrideket 2035-től fogja kivezetni. Japán ugyancsak tavaly hozta nyilvánosságra tervét, miszerint a következő évtized közepétől betiltja a benzint használó autók értékesítését.

Kalifornia, az Egyesült Államok legnagyobb autópiaca szintén az előző évben jelezte, hogy 2035-től be tervezi tiltani a nem tisztán elektromos modellek értékesítését, míg Kanada Québec tartománya azonos célt határozott meg. Egy másik tartomány, Brit Kolumbia 2040-től tiltja meg a benzines és dízeles modellek eladását.

A karbonsemlegesség útján

Az lokálisan emissziómentes járművekre áttérésnek fontos szerepet szán Kanada a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség elérésében – derül ki a Reuters cikkéből.

A kormány döntését üdvözölte az Environmental Defence kanadai környezetvédelmi szervezet, aminek programigazgatója, Keith Brooks szerint a kormánynak többet kell tennie az emissziómentes járművek piacának növelése érdekében. Jelenleg a kanadai eladásoknak csak 3,5 százalékát adják tisztán elektromos modellek.

Kiemelt Partnereink