Trend Megoldást kínál a teherautók akkucseréjére a CATL

Megoldást kínál a teherautók akkucseréjére a CATL

autopro.hu/V.R. | 2023.06.14 17:22

Megoldást kínál a teherautók akkucseréjére a CATL

Fotó: Twitter/catl_official

A kínai akkumulátorgyártó CATL elektromos tehergépjárművekhez való akkumulátorcsere-megoldást mutatott be. A Qiji Energy nevű rendszer csereállomásokból, akkumulátorcsomagokból és egy felhőalapú platformból áll. Az akkumulátorcsere folyamata állítólag mindössze néhány percet vesz majd igénybe.

Hirdetés

A kínai akkumulátorgyártó CATL által bemutatott Qiji Energy elnevezésű akkumulátorcsere rendszer a CATL lítium-vasfoszfát celláin alapuló, 171 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagokkal működik.

A nehéz tehergépkocsik várhatóan egyszerre egy-három ilyen akkumulátorcsomagot használhatnak majd, igénytől függően, és az akkumulátorcsere mindössze néhány percet vesz igénybe – írja az electrive.com.

Az akkumulátorok és a csereállomások mellett egy felhőalapú platform teszi teljessé a megoldást. Ennek célja, hogy összekapcsolja egymással az akkumulátorcsere-állomások üzemeltetőit, a gépjárművezetőket és a flottaüzemeltetőket, valamint, hogy támogassa a fuvarozókat a teherautók útvonalainak megtervezésében és a járművek kezelésében. A platformot a csereállomások lefoglalására is használják majd.

Költséghatékony megoldás

A CATL szerint a szolgáltatás egy teherautó (amely évente körülbelül 200 ezer kilométert tesz meg) üzemeltetési költségeit évente akár több, mint hétezer euróval csökkentheti. Ez a becslés azon a feltételezésen alapul, hogy az üzemanyag és az új járművek ára a jelenlegi szinten marad.

A CATL már 2022 januárjában bevezetett egy személygépkocsikhoz való akkumulátorcsere-megoldást Evogo néven. Az első négy ilyen állomás 2022 áprilisában a kínai Xiamen városában kezdte meg működését. A vállalatnak eddig autóipari partnerként az Aiways-t és a Dongfeng Peugeot Citroënt sikerült megnyernie az Evogo megoldáshoz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink