Trend Megkönnyíti a töltőtelepítést a Siemens

Megkönnyíti a töltőtelepítést a Siemens

autopro.hu/V.M. | 2022.03.01 12:18

Megkönnyíti a töltőtelepítést a Siemens

Fotó: Siemens Press

A német vállalat a Nexii Building Solutions építőipari céggel együttműködve egy olyan töltőrendszenek a prototípusát készítette el, amivel az új és a már meglévő parkolók területén könnyen, gyorsan és fenntarthatóan lehet töltőállomásokat kialakítani.

Hirdetés

A moduláris, skálázható dizájnnal rendelkező VersiCharge XL töltőt a Siemens és partnere 2021 végén fejlesztette ki. Ezt követően először a Siemens eMobility amerikai kutatás-fejlesztési központjának területén telepítették azt, mindössze három nap leforgása alatt.

A koncepció kifejlesztése ugyancsak rövid idő alatt történt meg, amit röviddel később a szabadalmaztatás is követett. A koncepció az első olyan töltőrendszer, ami minden, az elektromos töltőkhöz kapcsolódó elektromos infrastrukturális komponenst a föld felett egy zárt, fenntarthatóan előállított anyagból készült házban tömörít. A föld feletti elrendezésnek köszönhetően a töltő telepítése a már meglévő parkolók csak minimális átalakítását követeli meg, ezzel a környezeti hatást és az engedélyeztetési procedúra hosszát is mérsékelve.

A VersiCharge XL koncepciójánál az egyes töltőoszlopok energiaellátása az oszlopok fölé szerelt, zárt struktúrán keresztül történik. Kialakításának köszönhetően a gyors- és villámtöltésre képes megoldás jól skálázható, tehát a töltőoszlopok száma a várhatóan kiszolgálandó járművek mennyiségéhez igazítható.

Fenntarthatóság kompromisszum nélkül

A prototípust a Nexii által kifejlesztett Nexiite építőanyagból készítették. Ez a betonhoz hasonló anyagtulajdonságokkal rendelkezik, miközben előállítása sokkal kevésbé karbonintenzív.

A Siemens közleménye arra nem tér ki, hogy a koncepció mikor fog végleges formát ölteni, illetve, hogy mikor dobják azt piacra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink