Trend Máris a visszatérésre készül a Cruise

Máris a visszatérésre készül a Cruise

autopro.hu/V.M. | 2023.11.23 14:17

Máris a visszatérésre készül a Cruise

Fotó: Cruise

A robotaxikat üzemeltető amerikai Cruise stratégiaváltással készül visszatérni. A nemrég minden szolgáltatását leállító cég első lépésként csak egy városban fogja újraindítani vezető nélküli taxi szolgáltatását.

Hirdetés

Az önvezető technológiával kapcsolatos biztonsági aggályok középpontjába került Cruise nemsokkal korábban, a november 13-i héten az utolsó amerikai utakon közlekedő önvezető járműveit is leállította a házon belüli biztonsági vizsgálatok idejére.

A General Motors-hoz tartozó cég azonban már most a jövőt tervezi: „Miután lépéseket tettünk a biztonsági kultúránk javítása és a bizalom újjáépítése érdekében, a stratégiánk az lesz, hogy egy városban induljunk újra, és ott bizonyítsunk a terjeszkedést megelőzően” – közölte a vállalat szóvivője.

A jövő zenéje a teljes autonómia

A The Detroit News beszámolója szerint a szóvivő arról is beszélt, hogy egyelőre a Chevrolet Boltokon alapuló robotaxikra építik szolgáltatásaikat, míg az autonóm Originnak hosszú távú stratégiájukban szánnak helyet. Nemrég a Cruise, a GM és a Honda által fejlesztett kisbusz gyártását leállították, ezzel egy időben a Cruise elkezdte fokozatosan leépíteni tevékenységeit.

Mindennek hátterében egy október 2-i baleset áll, amikor a cég egy vezető nélküli autója ugyan fékezett, de végül áthajtott egy már elütött gyalogoson. Az incidenst követően Kaliforniában felfüggesztették a Cruise vezető nélküli járművek üzemeltetésére szóló engedélyét, a járművek veszélyességére hivatkozva. Később a vállalat önkéntes jelleggel Egyesült Államok-szerte leállította az emberi felügyelet nélkül közlekedő autóit, a november 13-i héten pedig a fedélzetükön biztonsági operátorral működő autóit is visszahívta az utakról.

A robotaxikat többek között Austin, Houston és Phoenix városokban üzemeltető Cruise jelenleg felülvizsgálja saját működését és technológiáját biztonsági szempontból.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink